РФ вербує на війну в Україну колишніх афганських командос / REUTERS

Росія вербує на війну проти України членів елітного корпусу командос Національної армії Афганістану, які залишилися в країні, коли країна впала перед талібами минулого року.

Про це повідомляє Foreign Policy із посиланням на численні джерела в афганських збройних силах і службах безпеки.

Навчена легка піхота майже 20 років боролася пліч-о-пліч з американськими та іншими союзними спецпідрозділами проти Талібану. Росіян розуміє, що ці бійці можуть відіграти вирішальну роль у досягненні Росією своїх цілей на полі бою в Україні.

Відео дня

За оцінками видання, в Афганістані чи сусідніх країнах залишилося від 20 000 до 30 000 афганських добровольців-командос. Після приходу до влади табілів було евакуйовано лише кілька сотень старших офіцерів.

США витратили майже $90 млрд на створення та навчання афганських командос. Як зазначає FP, ці сили загалом були некомпетентними та передали країну талібам за лічені тижні, але завжди мали велику повагу, адже булми вихованцями морських котиків США та британської спеціальної авіаційної служби.

Афганські командос все ще чекають евакуації в США та Велику Британію, але водночас вони залишаються легкою здобиччю для російських вербувальників. Один з колишніх високопоставлених працівників афганської служби безпеки на умовах анонімності наголосив, що інтеграція командос до російських збройних сил "змінить правила гри" на полі бою в Україні.

Екс-офіцер афганських спецпризначенців заявив, що за вербуванням афганських спецпризначенців, ймовірно, стоїть ПВК "Вагнера".

"Їх краще використовувати західним союзникам, щоб вони воювали на боці українців. Вони не хочуть воювати за росіян, бо росіяни – вороги. Але що ще їм робити?" – заявив він.

Кілька колишніх командос розповіли, що їх намагалися вербувати через WhatsApp та Signal. Пропозицію росіян можуть прийняти до 10 000 екс-командос.

До вербування причетний й Іран. За свідченнями колишнього капітана командос, він особисто допоміг кільком колишнім колегам зв'язатися з військкоматом у Тегерані. За його словами, рекрутів переправляли з Афганістану до Ірану, а потім до Росії.

"Коли вони приймають пропозицію Росії, телефони спецпризначенців відключаються. Вони діють дуже потайки", – сказав колишній капітан.

Росія вербує зеків на війну в Україну - що відомо

Як повіодмлялося, Кремль почав незаконно залучати до війни проти України своїх ув'язнених після гучної поразки під Харковом. 

Як повідомлв УНІАН, станом на початок жовтня екс-ув'язнені становлять понад половину із 8 тис. бойовиків приватної військової компанії "Вагнер". Відомо, що "Вагнерівці" розстріляли вже понад 40 завербованих зеків - карали тих, хто намагався втекти у бік українських військ.

Українська розвідка пояснює рекрут зеків у Росії браком охочих воювати проти ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: