Макрон: Війна Росії в Україні є головною загрозою європейській безпеці, вирішується доля континенту

Макрон: Війна Росії в Україні є головною загрозою європейській безпеці, вирішується доля континенту

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Україна є передумовою безпеки європейського континенту, а війна проти неї Росії - це головна загроза майбутньому Європи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це французький лідер заявив у програмному виступі в Університеті Сорбонна в Парижі, де представив своє бачення майбутнього Європи та європейського курсу Франції на найближчі роки.

«Неодмінною умовою нашої безпеки є те, щоб Росія не виграла агресивну війну, яку вона веде в Україні», - заявив Макрон.

«Стратегічно, якщо ми говоримо, що Україна є передумовою нашої безпеки, чи є у нас якісь обмеження? Ні. І тому ми повинні бути надійними, стримувати, бути присутніми та продовжувати зусилля», - пояснив він.

За словами президента Франції, європейці зіткнулись з Росією, «з силою, яка втратила стримування, і яка більше не хоче говорити нам, які її межі».

У контексті безпеки континенту Макрон пропонує партнерам у найближчі кілька місяців створити нову систему оборонно-промислової стратегії, мета якої полягає в тому, щоб виробляти «швидше і більше в Європі».

«Нам потрібні європейські преференції при закупівлі військової техніки», - відзначив Макрон, закликавши до європейського кредитування для інвестицій в озброєння.

Ще одним стратегічним елементом оборони європейського континенту він назвав ядерне стримування.

На думку Макрона, ситуація в Європі стала критичною після того, як Росія напала на Україну. Європа може загинути.

«Ми повинні чітко усвідомлювати той факт, що наша Європа сьогодні смертна. Вона може померти, і це залежить виключно від нашого вибору. Сьогодні вирішується питання миру і війни на нашому континенті», - заявив Макрон.

Читайте також: Зеленський: Франція допомагає Україні, щоб її громадянам не довелося воювати проти Путіна

«Заглядаючи в наступне десятиліття, існує величезний ризик того, що ми будемо ослаблені або навіть відкинуті назад, тому що ми перебуваємо в безпрецедентному моменті потрясінь у світі, прискорення та великих трансформацій», - попередив глава Франції.

За його словами, зіткнувшись з Росією, яка має ядерну зброю, а також з Іраном та Китаєм, «Європа опинилася в ситуації оточення».

«Ми все ще занадто повільні, недостатньо амбітні, ми не озброєні!» - додав Макрон.

Захист Європи він назвав винятковою відповідальністю європейців, яким більше не варто сподіватись на Сполучені Штати, тим більше після можливої перемоги на наступних виборах Дональда Трампа.

Він також не ставить під сумнів роль НАТО, однак наполягає на здатності Європи самій відновити контроль над своїми кордонами.

Для цього Макрон пропонує створити зокрема, спеціальні сили швидкого реагування, здатні в екстрених випадках розгорнути до 5000 військовослужбовців для захисту рубежів.

Серед інших проектів - європейська коаліція з кібербезпеки та кіберзахисту.

«Франція зіграє свою роль у повній мірі. У нас є повноцінна армія і у нас є ядерна зброя», - наголосив Макрон.

Як передавав Укрінформ, раніше Макрон наголосив на необхідності визнати нову геополітичну реальність та прискорити перехід до «економіки війни», щоб і надалі підтримувати Україну та зміцнювати обороноспроможність Європи.

 Фото: LP/Arnaud Journois

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-