$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +9 Київ

"Кілька уявила себе підводним човном". Невзоров вважає, що Росія хоче розпочати війну проти Заходу

"Кілька уявила себе підводним човном". Невзоров вважає, що Росія хоче розпочати війну проти Заходу Невзоров: Глибинна місія Росії – обзивати Америку піндосією, Європу – гейропою та всім хамити
Фото: wikipedia.org
На переговорах із Заходом щодо "гарантій безпеки" представники Росії домагалися війни. Таку думку російський публіцист Олександр Невзоров висловив 19 січня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

"Ми ж бачили всю цю зустріч НАТО. Це стосується всіх останніх зусиль російської дипломатії, де російський заступник міністра [Сергій Рябков] канючив у НАТО війну, просто як наркоман дозу, втративши будь-яку пристойність", – сказав він.

Публіцист згадав про колишнього президента США Рональда Рейгана, який свого часу повернувся після переговорів із СРСР "і довго реготав просто в ефірі американського телебачення", що "із цими людьми маю не я розмовляти, а психіатри. Вони всерйоз вважають, що ми можемо на них напасти".

"Є люди, яким війна потрібна, є люди, яким війна не потрібна. Ось є дві чіткі категорії. Вони люблять повоювати, вони люблять лампаси, вони люблять еполети і барабанний дріб. Їм подобається вся ця воєнна хрінь, але водночас вони зовсім не хочуть воювати, і треба розуміти, що зараз в очах НАТО та людства Росія – це небезпечний божевільний. Його веде власна конспірологія, і він весь час показує то нову бритву, то нову коробку сірників, нею трясе", – описав ситуацію Невзоров.

Він зазначив, що в ситуації, яка склалася, "здригнулися навіть вічно байдужі і вічно нейтральні шведи, у яких індекс охочих вступити до НАТО раптом узяв і як підскочив на якусь величезну кількість відсотків", не кажучи про інші країни.

"Ситуація поки що підвісилася. Рябков, який мотався по війну [на переговори зі США] до Женеви, він повернувся без війни як обпльований. Узагалі, важке видовище кільки, яка уявила себе підводним човном. І розлючена кілька – це теж ще те собі видовище", – вважає Невзоров.

За його словами, у Росії "глибинна місія в тому, щоб обзивати Америку піндосією, Європу – гейропою і всім хамити, жодну іншу місію годі простежити".

Контекст

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, в них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР. 

Увечері 10 січня у Женеві завершилися переговори США та Росії щодо вимог Москви про "гарантії безпеки". Заступниця держсекретаря США Венді Шерман, яка очолювала американську делегацію, після переговорів заявила, що принцип відкритих дверей НАТО не підлягає обговоренню. Вона також повідомила, що російська сторона на переговорах не дала чіткої відповіді на запитання, чи готова вона до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

У МЗС РФ заявили про категоричний брак прогресу на переговорах зі США щодо членства України в НАТО.

12 січня у Брюсселі відбулася перша за два з половиною роки зустріч Ради Росія – НАТО.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після засідання заявив, що на зустрічі РФ висловила вимоги зупинити вступ нових країн до НАТО і відвести війська зі східного флангу Альянсу. НАТО підтвердив свою політику відкритих дверей та право кожної нації вибирати для себе союзи.

Генсек наголосив, що питання вступу України до НАТО можуть обговорювати лише Україна і 30 країн – членів Альянсу. Столтенберг сказав, що Росія становить загрозу для України, а не навпаки.

Шерман за підсумками засідання зазначила, що Росія не дала зобов’язань щодо деескалації, проте й не заявила що її не буде. За її словами, США та союзники по Альянсу чітко дали зрозуміти РФ, що "не зачинять дверей політики відкритих дверей НАТО". Перед РФ стоїть вибір: деескалація та дипломатія або конфронтація і наслідки.

У Відні 13 січня завершилося засідання постійної ради ОБСЄ, на ньому тривали дискусії між РФ та країнами Заходу щодо "гарантій безпеки". Збігнєв Рау, глава МЗС Польщі, яка головує в ОБСЄ цього року, заявив, що європейський регіон зараз ближчий до війни, ніж будь-коли протягом останніх 30 років.

Росія висунула в ОБСЄ вимогу щодо юридично зобов’язувальних "гарантій безпеки" від США і НАТО, що унеможливлюють "будь-яке розширення Альянсу і розміщення поблизу російських кордонів ударних систем озброєнь".