$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

"Через інформаційну війну". Глава Мінцифри України анонсував послугу "єЗахист"

"Через інформаційну війну". Глава Мінцифри України анонсував послугу "єЗахист" Федоров: Перше, із чого ми розпочали роботу, – питання кібербезпеки та захист даних
Фото: kmu.gov.ua
У програмі "Дія" з'явиться нова послуга "єЗахист". Про це 22 січня поінформував у Telegram віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Кожен новий день починається із завдань і складнощів. Зараз стикаємося із заголовками про "дані українців, злито в мережі". Насправді про таке писали завжди. Але зараз такі новини сприймають особливо гостро через інформаційну війну, яку ведуть проти України. [...] Ми вирішили запустити найближчим часом послугу "єЗахист" у застосунку "Дія", де кожен громадянин зможе дізнатися про базові правила кібербезпеки, у яких реєстрах є інформація про них", – написав він.

За словами віцепрем'єр-міністра, "наступним кроком буде запуск сервісу, де кожному українцеві надходитиме повідомлення, коли чиновник перевіряє ваші дані в реєстрі".

"Вже два роки ми працюємо над запуском цифрових послуг. Перше, із чого ми розпочали роботу, – питання кібербезпеки та захист даних. Ми зробили та робимо все для того, щоб користувачі сервісів Мінцифри були у безпеці", – наголосив Федоров.

Коментуючи інформацію про нібито "зливи" даних із "Дії", він наголосив, що застоунок "не зберігає персональних даних".

"Коли ви авторизуєтеся в "Дії", документи підтягуються заново, а COVID-сертифікат потрібно генерувати заново. Застосунком користується 13,7 млн українців. Порталом же користується майже 13 млн українців. І, звичайно, кожна така новина викликає питання і тривогу", – пояснив Федоров.

Він зазначив, що новину про "злиті" дані 2 млн користувачів програми "розганяють" уже протягом тижня, і в ній дані "про послуги, яких узагалі не надають у "Дії".

"Уже тиждень з'являються боти, в яких можна "дізнатися про вас". Ми активно вивчаємо всі кейси, це виявляються скомплектовані дані з різних джерел, яких раніше було море в мережі, часто з одного популярного банку. Це було ще до старту роботи Мінцифри і створення "Дії". Ми якраз і почали працювати над усіма тими випадками. Ми блокуємо такі ресурси та знаходимо ресурси інвестувати в захист реєстрів, щоб ваші дані були під контролем", – заявив Федоров.

22 січня "Гільдія IT-фахівців" повідомила, що напередодні в мережі було виставлено на продаж базу даних "мільйонів українців" із сайта diia.gov.ua за $15 тис. У Мінцифри цю інформацію назвали фейком.

Контекст

"Дія" – електронний сервіс державних послуг, створений Міністерством цифрової трансформації, його запустили 6 лютого 2020 року. Він охоплює однойменний мобільний застосунок і портал із публічними послугами.

На порталі доступні 72 електронні послуги, серед них – реєстрація бізнесу, автоматизовані будівельні послуги, комплексна послуга для батьків новонароджених "єМалятко".