До кінця року росія може вивезти з окупованих територій 2 млн т зерна

26 жовтня 2022, 10:30 1878

росія може вивезти близько 1,8 млн т українського зерна з окупованих територій до кінця року. Опитані німецьким мовником NDR експерти кажуть, що може йтися про воєнний злочин.

Такі оцінки наводить відділ розслідувань німецького мовника NDR з посиланням на російські документи, супутникові знімки та інформацію про переміщення суден, які є в його розпорядженні, повідомляє Deutsche Welle.

За його даними, з початку війни рф проти України близько 1 млн т уже відправили з морських портів анексованого Криму: з Севастополя вийшло близько 20 суден із пшеницею та іншим зерном. Більшість вантажів спрямували до росії, Сирії та Туреччини.

З товарних списків випливає, що до кінця року планується ще майже 40 раундів із Севастополя. Крім того, за даними NDR, росія, ймовірно, вже організувала логістику для транспортування зерна, яке ще тільки планується захопити на українських територіях.

Якщо плани будуть реалізовані, то рф може отримати за рахунок нелегального експорту зерна близько $600 млн, йдеться в розслідуванні.

За даними українського уряду, це приблизно чверть усього врожаю зерна на окупованих росією територіях. 

На думку експерта з міжнародного права Пауліни Старскі з Фрайбурзького університету, незаконне присвоєння зерна у великих масштабах може вважатися воєнним злочином.

Девід Крейн з Американського університету у Вашингтоні зі свого боку вважає, що позбавлення мирних жителів коштів на існування — така ж жорстокість, як і ракетні обстріли.