• USD 39.8
  • EUR 42.4
  • GBP 49.5
Спецпроєкти

Гонка морських дронів. Як США, Британія, Туреччина та Китай борються за лідерство

Ще в 2018 р. Королівський флот Великобританії прийняв до свого складу першого надводного робота-тральщика ARCIMS, здатного виявляти та знешкоджувати різні типи морських мін

Безпілотний мінний тральщик Королівського флоту Великобританії
Безпілотний мінний тральщик Королівського флоту Великобританії/royalnavy.mod.uk
Реклама на dsnews.ua

Роботизовані системи посідають все більш важливе місце в арсеналі провідних армій світу. Однак якщо безпілотні літальні апарати вже можна побачити на озброєнні навіть найбагатших країн світу, то наземні та морські дрони все ще залишаються екзотикою, яку можуть дозволити лише найрозвиненіші в технологічному плані країни.

Причин тут кілька, насамперед висока вартість і необхідність застосування високотехнологічних продуктів. Тому розробками морських безпілотників займаються буквально кілька країн, включаючи США, Велику Британію, Францію, Туреччину та Китай.

Розвиток морських безпілотників йде за двома напрямами — підводні та надводні апарати. Причому, як і підводні апарати, надводні вже активно розробляються і приймаються на озброєння.

Використання роботів на флоті дозволяє суттєво збільшити його бойові можливості. Насамперед автономні надводні та підводні апарати зможуть виконувати частину завдань, з якими сьогодні справляються великі кораблі, але при цьому не наражаючи людей на зайвий ризик. Це актуально, наприклад, для такої небезпечної спеціалізації, як катери-тральщики. Їх використання пов'язане з великими ризиками для здоров'я та життя екіпажу, а от роботи-тральщики дозволяють уникнути зайвого ризику й прискорити пошук морських мін.

Ще у 2018 р. Королівський флот Великобританії прийняв до свого складу першого надводного робота-тральщика ARCIMS, розробленого фірмою Atlas Electronik і здатного виявляти та знешкоджувати різні типи морських мін, включаючи боєприпаси з цифровим управлінням.

Технічні подробиці про роботу-тральщика у відкритому друку не розкриваються. Згідно з заявою британського міністерства оборони катер оснащений ланкою з трьох поплавців, що буксирується, оснащених обладнанням, яке здатне випромінювати електромагнітні, електричні та акустичні імпульси. Ці імпульси здатні ініціювати детонатори магнітних, індукційних та акустичних морських мін. Катер також оснащений системою розпізнавання надводних об'єктів та ухилення від зіткнення з ними.

Випробування робота-тральщика
Випробування робота-тральщика/www.navylookout.com
Реклама на dsnews.ua

Робот-тральщик завдовжки 11 м, а його маса становить близько 10 т. Весь комплекс досить компактний — його можна перевозити на транспортному літаку, кораблі або на вантажівці.

Нещодавно військово-морський флот США показав свій новий надводний морський роботизований апарат Saildrone Explorer. Судячи з фото та відео з офіційних джерел, це автономне судно, що поєднує вітряну силову установку й метеорологічні та океанографічні датчики на сонячних батареях. Апарат призначений для виконання автономних місій зі збирання даних на великих відстанях у непростих умовах океану.

Але таке неозброєне дослідницьке судно — це лише вершина айсберга, оскільки проводиться активна розробка ударних робокатерів.

Роботизований апарат Saildrone Explorer
Роботизований апарат Saildrone Explorer/Saildrone

У червні 2021 р. успішні вогневі випробування пройшло перше турецьке збройне безпілотне судно ULAQ. Судячи з відео, дві 70-мм ракети з лазерною системою Cirit вразили нерухому ціль на маленькому острові за 4 км. Над програмою ULAQ з 2018 р. працюють дві турецькі компанії – Ares Shipyard та Meteksan.

Дальність плавання дослідного зразка ULAQ – 400 км, вага – 2 т. На борту катера знаходяться системи нічного бачення та дистанційного керування, а також оптико-електронна і радіолокаційна станції для виявлення та супроводу цілей. Вважається, що максимальна швидкість робокатера – 65 км/год.

Турецьке озброєне безпілотне судно ULAQ
Турецьке озброєне безпілотне судно ULAQ/ulak.news

Досить багато уваги приділяється розвитку цього виду озброєння у Китаї. Так, у травні 2018 р. компанія Yunzhou Intelligence Technology поблизу архіпелагу Ваньшань у Південно-Китайському морі провела випробування флотилії з 56 надводних роботів. Ця група роботизованих апаратів управлялася оператором з супроводжуючого катера, утворюючи різні шикування та виконуючи обхід імітованих і реальних перешкод.

У 2019 р. китайська суднобудівна корпорація https://zhuanlan.zhihu.com/pbuilding and Offshore International Company розробила універсальний ударний надводний робокатер модульного типу JARI USV, призначений для протичовнової боротьби, завдання ударів по наземних об'єктах та ураження повітряних цілей.

Китайський робокатер модульного типу JARI USV
Китайський робокатер модульного типу JARI USV/zhuanlan.zhihu.com

Його довжина становить 15 м, водотоннажність — 20 т. JARI USV здатний розвивати швидкість до 42 вузлів, а дальність його ходу становить 500 морських миль. Надводний робот оснащений оптико-електронною системою спостереження, радаром з фазованими антенними гратами, сонаром, що опускається, торпедним апаратом і вертикальною пусковою установкою для ракет на вісім комірок.

    Реклама на dsnews.ua