Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Єрмак і Сіярто працюють над зустріччю Зеленського та Орбана — ОПУ

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак та міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто домовилися провести зустріч наступного тижня (22 — 28 квітня), відзначивши прогрес в українсько—угорських відносинах. Готують зустріч лідерів України та Угорщини.

Про це повідомили в Офісі президента за результатами телефонної розмови Єрмака з Сіярто.

Після особистої зустрічі Єрмак та Сіярто планують провести ще одну телефонну розмову, щоб «оцінити результати та спланувати подальші кроки».

В Офісі президента зазначили, що двостороння комунікація «відбувається за планом». Сторони також відзначили прогрес із ключових питань українсько-угорських відносин, йдеться в повідомленні.

Крім того, Єрмак і Сіярто також домовилися продовжити «докладати спільних зусиль» для проведення найближчим часом зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Востаннє лідери України та Угорщини бачилися в Аргентині під час інавгурації президента Хав’єра Мілея. Зеленський тоді розповів, що говорив з Орбаном про діалог між двома країнами та вступ України до ЄС.

Діалог з Угорщиною

Наприкінці січня в Ужгороді відбулася зустріч міністрів закордонних справ України та Угорщини Дмитра Кулеби та Петера Сіярто. Як зазначало МЗС України, переговори повинні були нормалізувати українсько-угорські відносини. Також угорський міністр зустрівся з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Разом вони вшанували пам’ять загиблих захисників України. Кулеба підсумував, що була «відверта, щира та конструктивна» розмова. Країни домовилася створити спільну комісію на рівні урядів щодо прав угорської меншини на Закарпатті.

А у квітні Україна та Угорщина погодили відкриття нового пункту пропуску на кордоні. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що Україна розширює логістику на кордоні з Угорщиною на тлі польської блокади.

Крім того, глава української держави Володимир Зеленський уперше зустрівся з новим президентом Угорщини й запропонував розпочати роботу над безпековою угодою.