"Це не український план". Єрмак заявив, що припинення вогню як крок до замороженого конфлікту Україну не цікавить

1 липня у Києві відбулося перше засідання групи Єрмака (на фото) – Расмуссена
Фото: president.gov.ua
Україна розглядає припинення вогню у війні, яку 24 лютого розпочала РФ, лише як перший крок до її завершення та виведення військ російських окупантів.

Про це 1 липня у Києві на спільному брифінгу з ексгенсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном заявив глава Офісу президента України (ОПУ) Андрій Єрмак.

Захід транслювали у Facebook ОПУ.

Єрмака запитали, чи можна говорити про майбутні гарантії безпеки для України без припинення війни, припинення вогню.

"Якщо ceasеfire [припинення вогню] – перший крок до припинення війни і виведення російських військ, ми можемо про це думати. Просто ceasеfire як крок до замороженого конфлікту нас не цікавить. Це не український план. Нас цікавить перемога у цій війні. І вона обов'язково буде", – відповів глава ОПУ.

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до світових лідерів, які зібралися 27 червня на саміті "Великої сімки", закликав зробити все можливе, щоб вторгнення Росії до України припинилося до кінця 2022 року.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

1 липня у Києві провели перше засідання групи (частково – в режимі онлайн) Єрмака – Расмуссена, яка підготує рекомендації щодо майбутньої міжнародної угоди щодо питань гарантій безпеки для України.

До складу групи поки входить приблизно 10 експертів із різних країн – США, Польщі, Швеції, її співголови – Єрмак і Расмуссен.

За словами Єрмака, група підготує перший документ щодо гарантій безпеки для України до кінця липня.

На думку Расмуссена, перші та найкращі гарантії безпеки для України полягатимуть у тому, щоб забезпечити наявність в Україні потужного та боєздатного війська.