Nieuws

De voorbije beursweek: donkere wolken boven de aandelenmarkten

13 dagen geleden - vrijdag 19 april 2024
Beleggers worden aangemaamd voorzichtig te zijn nu de omgeving onzekerder is geworden.
De voorbije beursweek: donkere wolken boven de aandelenmarkten.

De voorbije beursweek: donkere wolken boven de aandelenmarkten.

De aandelenmarkten hebben het moeilijk om de macrocijfers uit de VS te verwerken. Ze tonen de veerkracht van de gezinsconsumptie aan en wakkeren de inflatie aan waardoor de vrees toeneemt dat de rente langer hoog zal blijven. 
Verhoogde geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten vormen ook een bedreiging, maar hebben voorlopig geen al te grote invloed op de beurzen.  

De S&P 500 daalt deze week met 2,2% en de Nasdaq met 3,5%. De Japanse Nikkei valt met 6,2% terug. In Europa wordt de technologiesector 4,2% goedkoper en de Stoxx Europe 50 1,5%. De Bel 20 laat 1,1% liggen. 

Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet

Bedrijven publiceren hun eerste kwartaalcijfers. 

Dit was het geval voor Adidas, dat met 14,1% stijgt.
In de luxesector, die met 1,5% aandikt, gaat LVMH ook 0,8% hoger.
Meer info in onze analyse  LVMH vindt moeilijk een hogere versnelling 

De halfgeleidersector verliest 4,3% na de publicatie van resultaten die niet goed werden ontvangen. 
TSMC daalt met 8,3% na het verlagen van zijn groeiverwachtingen voor de wereldwijde halfgeleiderindustrie.
NVIDIA verspeelt 4%.
ASML laat 8,4% liggen. 
Meer info in onze analyse  ASML: niveau bestellingen in eerste kwartaal ontgoochelt 

De defensiesector profiteerde niet van de spanningen in het Midden-Oosten en zet onder invloed van winstnemingen een stapje van 1,3% lager. 
BAE verspeelt 2,1% en Thales 2,7%.

De Europese staalsector tuimelt met 6,3% lager als gevolg van de zwakke wereldwijde vraag naar staal.
ArcelorMittal daalt met 7,9% nadat Deutsche Bank zijn aanbeveling heeft gewijzigd naar houden.

Bij Bel 20

Solvay, dat in een maand tijd met 30% is gestegen, gaat nog maar eens 4% hoger ondanks het feit dat Deutsche Bank zijn aanbeveling heeft gewijzigd van kopen naar houden. Tegen de huidige koers biedt het dividend (dat de groep op het huidige niveau wil handhaven) nog steeds een hoog rendement (7,9% bruto). 

WDP wint 2,9%. De GVV, dat gespecialiseerd is in logistiek en semi-industrieel vastgoed, kende een sterk eerste kwartaal, met een stijging van de winst per aandeel van 7%, ondanks de toename van het aantal aandelen (+5,8%) als gevolg van de kapitaalverhoging afgelopen december. De GVV heeft zijn winstdoelstelling voor 2024 bevestigd, die naar verwachting met 5% zal stijgen tot 1,47 EUR per aandeel.

Melexis valt met 6,5% terug, nadat TSMC minder optimistisch bleek rond de vraag naar halfgeleiders voor de auto-industrie (zijn belangrijkste markt) en de publicatie van teleurstellende ordercijfers door ASM Lithography
Meer info in onze analyse  ASML: niveau bestellingen in eerste kwartaal ontgoochelt 
Het aandeel heeft al 23,5% verloren sinds begin van 2024. 
Melexis publiceert op 24/4 zijn Q1-resultaten. Op korte termijn leiden de productieverminderingen in de auto-industrie tot vrees voor een tijdelijke daling van de verkoopvolumes en zelfs druk op de prijzen. Begin februari kondigde de groep al een duidelijke vertraging van de omzetgroei voor het huidige boekjaar aan.
Profiteer van de koersdaling om u te positioneren voor de lange termijn.  

argenx verliest 4,4%. De biotechgroep onthulde de resterende resultaten van de fase III-studie van Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame spierziekte CDIP (die een piekomzet van 2,5 miljard USD zou kunnen bereiken. Dit is de tweede grootste potentiële markt voor Vyvgart. Een beslissing van de FDA over de goedkeuring wordt verwacht op 21/6.

UCB leed onder winstnemingen en verliest 1,4%, ondanks het feit dat Fintelpa groen licht kreeg van de Japanse autoriteiten voor de behandeling van aanvallen die gepaard gaan met het Lennox-Gastaut-syndroom (epileptische encefalopathie). Fintelpa was al goedgekeurd in Japan voor het Dravetsyndroom, evenals in andere regio's (VS, Europa). De koers van UCB is niettemin met 50% gestegen sinds het begin van het jaar, gestimuleerd door de goede start van de verkoop van Bimzelx in de Verenigde Staten.

Ageas wint 0,9%. Na anderhalf jaar aarzelen heeft het Chinese conglomeraat Fosun, op zoek naar liquiditeiten om zijn schuld te verminderen, eindelijk zijn belang van 9% verkocht aan BNP Paribas voor 730 miljoen euro, of ongeveer 43,15 EUR per aandeel. De transactie maakt een einde aan de speculaties over een overnamebod op Ageas, maar is ook goed nieuws: de onzekerheid over de positie van Fosun, die op de aandelenkoers drukte, wordt weggenomen en het vertrouwen van BNP Paribas in Ageas wordt onderstreept (de twee groepen zijn al partners via AG Insurance, waarin BNP Paribas Fortis 25% en Ageas 75% bezit).

Buiten Bel 20

DEME daalt met 0,4%. De baggeraar en specialist in scheepswerven heeft twee grote contracten binnengehaald voor de installatie van kabels in twee toekomstige offshore windmolenparken voor het Italiaanse bedrijf Prysmian, met een totale waarde van 300 miljoen euro (het grootste kabelorder in zijn geschiedenis).

Sipef, waarvan de koers stabiel bleef gedurende de week, zag zijn palmolieproductie met 9% dalen in het 1e kwartaal. Dit was te wijten aan een productiedaling van 28,1% in Papoea-Nieuw-Guinea (vulkaanuitbarsting, ongunstige weersomstandigheden). De groep heeft haar productiedoelstelling voor 2024 lichtjes verlaagd naar 400 000 ton (tegenover 420 000 ton eerder). De totale productiestijging voor 2024 zal nog 2,25% bedragen (Indonesië zal de daling in Papoea-Nieuw-Guinea compenseren). En aangezien de palmolieprijzen op een goed niveau blijven, rekebt Sipef nog steeds lagere winsten, die uiteindelijk wel dicht bij die van 2023 in de buurt zullen komen. 

VGP verliest 2,2%. De ontwikkelaar heeft in RED (zijn recente joint venture met Deka Immobilien twee logistieke gebouwen en een parkeergarage ondergebracht. De joint venture bezit nu 19 gebouwen (van de geplande 20), met een totaal van 785 000 m² (volledig verhuurd).

Koersvariaties van maandagochtend tot vrijdagmiddag.

Profiteer gratis van al onze aanbevelingen voor beleggingen in aandelen. 1 maand gratis!

Deel dit artikel