Омікрон. У США закликали до бустерної вакцинації всіх дорослих, Байден просить – без паніки
Джо Байден (фото – ЕРА)

Через появу штаму коронавірусу омікрон у США закликали всіх щеплених дорослих робити бустерну дозу вакцини від COVID-19. Про це заявив на брифінгу американський президент Джо Байден, відповідна інформація опублікована і американським Центром з контролю та профілактики захворювань (CD).

Читайте нас у Telegram: перевірені факти, тільки важливе

"Більшість американців повністю вакциновані, але ще не посилені. Якщо вам 18 років або більше і ви пройшли повну вакцинацію до 1 червня, зробіть бустерну дозу сьогодні. Вони безкоштовні і доступні в 80 000 місцях від узбережжя до узбережжя", – сказав Байден.

У CDC уточнюють, що бустерну дозу вакцини слід робити через шість місяців після другої дози вакцини препаратами Moderna або Pfizer/BioNTech. Якщо ж людина була щеплена однодозною вакциною Johnson&Johnson, то бустерну дозу вона повинна отримати через два місяці після першого щеплення.

Читайте також: Які симптоми у тих, хто заразиася омікрон-коронавірусом: окремі дані з ПАР і Шотландії

"Цей варіант (омікрон, – ред.) – не привід для паніки, а привід для занепокоєння. У нас найкраща вакцина у світі, найкращі ліки, найкращі вчені. І ми дізнаємося більше щодня", – додав на брифінгу Байден.

Він також закликав вакцинуватися всіх, хто ще цього не зробив, і нагадав – щеплення в США можуть отримати ті, хто старші за п'ять років.

За словами Байдена, за кілька тижнів стане відомо, наскільки сильно вакцини захищають від штаму омікрон. Однак, каже президент США, головний американський інфекціоніст Ентоні Фаучі вважає – вакцини "продовжать давати певний захист від важкого COVID-19". 

ВАЖЛИВО. Наразі немає даних, що омікрон (B.1.1.529) може спричиняти тяжчий перебіг хвороби, ніж інші штами, або що нинішні вакцини проти нього діють гірше. Є підозри, що він заразніший. Вчені закликають чекати на перші дослідження, а не панікувати. Навіть якщо омікрон не більш патогенний, ніж дельта, його можлива підвищена заразність призведе до збільшення кількості хворих у певний відрізок часу, і, як наслідок, тих, кому знадобиться допомога. Іншими словами, лікарні знову будуть переповнені, медики змушені будуть вводити тріаж – сортування пацієнтів на надання допомоги за шансами на виживання, та відкладати планові процедури/операції.

Читайте також: ВООЗ пояснила, чому пропустила дві літери під час називання нового штаму коронавірусу