Повернутися до рейтингу

Денис Монастирський в рейтингу «Рейтинг міністрів. Як експерти оцінили діяльність уряду Дениса Шмигаля за рік»

Денис Монастирський

Денис Монастирський

Хто він/вона:
Міністр внутрішніх справ. Призначений 16 липня 2021 року. Змінив на посту Арсена Авакова, який очолював МВС більше семи років — з 27 лютого 2014-го по 15 липня 2021-го
Середня оцінка:
6

Головна подія у МВС 2021 року — зміна керівника. Арсен Аваков, який очолював міністерство сім років, у липні подав у відставку. Про її причини ані він, ані прем'єр-міністр не повідомили. "Зійшли нанівець гасла про "чортів", а пасіонарії позбавлені персоніфікованого "зла". Але поліція змін не зазнала, і графіті на набережній Дніпра в Києві "Куди дзвонити, коли вбиває поліція?", як і раніше, замальовують, а активісти, як і раніше, їх відновлюють", — каже Михайло Каменєв. Костянтин Батозький упевнений, що зі зміною керівника МВС перейшло під повний контроль Офісу президента.

Експерти вважають, що після зміни керівників змін у відомстві наразі не сталося. "Міністерство швидше законсервувалося, ніж щось змінило у своїй роботі", — каже Євген Крапивін. По-перше, немає оновлення та кадрів. Першим заступником став Євгеній Єнін, який працював в Інституті майбутнього, де раніше і Монастирський. Антон Геращенко хоч і звільнився з посади заступника, але лишився радником. Яскраве звільнення Крищенка з посади головного поліцейського Києва скоріше пояснюється війнами Банковою з Кличком, аніж рішеннями на Богомольця. "Виняток — усунення з посади керівників кримінального блоку, на совісті яких — затримання так званих фігурантів "справи Шеремета", а також формування сумнівного списку "злодіїв у законі", частина з яких виявилася безневинними людьми", — наголошує Костянтин Батозький. По-друге, Монастирський продовжує політику Авакова. "Він уже захищає систему: ще в перші дні на посаді запевнив, що не дозволить розділити МВС або перепідпорядкувати Нацгвардію, порівнявши МВС із п'ятьма підлеглими органами зі стислим кулаком", — розповів Каменєв.

Оцінювали:

Євген Крапивін, експерт Центру політико-правових реформ

Костянтин Батозький, політолог, директор Агентства розвитку Приазов'я

Андрій Черноусов, експерт Харківського інституту соціальних досліджень

Михайло Каменєв, виконавчий директор ГО "Правозахисна ініціатива"

Євген Захаров, голова Харківської правозахисної групи