Повернутися до рейтингу

Ірина Верещук в рейтингу «Рейтинг міністрів. Як експерти оцінили діяльність уряду Дениса Шмигаля за рік»

Ірина Верещук

Ірина Верещук

Хто він/вона:
Віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Призначена 4 листопада 2021 року. Змінила Олексія Резнікова (був на посаді з 4 березня 2020-го по 3 листопада 2021-го)
Середня оцінка:
7

В активі міністерства схвалення стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей до 2030 року, робота з реконструкції та будівництва КПВВ на лінії зіткнення. "Як досвідчений юрист пан Резніков правильно сформулював стратегію інституційного розвитку Мінреінтеграції за допомогою схваленого профільного Закону "Про реінтеграцію", хоча його поки що і не вдалося проголосувати в парламенті — Резніков пішов з посади, залишивши відомство без базового документа. Іншим вдалим і розрахованим на перспективу. кроком було лобіювання урядового плану реалізації схваленої РНБО Стратегії деокупації Криму, де координаційну роль віддано саме міністерству", — каже Борис Бабін. Правозахисники не такі оптимістичні. Перший документ вони вважають недосконалим, адже до нього включено не лише нові завдання, а згадуються моменти, що відбуваються зараз. Другий дублює підготовлену раніше концепцію державної політики щодо захисту прав людини в умовах збройної агресії. Окрім того, його розкритикувала Венеціанська комісія.

"Міністерство не змогло вибрати оптимальний підхід до вирішення складних питань, пов'язаних із захистом постраждалих від конфлікту, — виплати пенсій мешканцям тимчасово окупованих територій, оформлення документів про народження та смерть", — каже Олена Луньова. Можлива причина появи недоробок — нестача кадрів, які б могли кваліфіковано займатися питанням реінтеграції.

Оцінювали:

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи

Марія Кучеренко, експертка з питань ОРДЛО

Олена Луньова, експертка Центру прав людини ZMINA

Борис Бабін, юрист-міжнародник, представник президента в АР Крим у 2017–2018 роках