Повернутися до рейтингу

Павло Рябікін в рейтингу «Рейтинг міністрів. Як експерти оцінили діяльність уряду Дениса Шмигаля за рік»

Павло Рябікін

Павло Рябікін

Хто він/вона:
Міністр з питань стратегічних галузей промисловості. Призначений 4 листопада 2021 року. Раніше — міністр Олег Уруський. Займав посаду з 16 липня 2020 року по 3 листопада 2021 року
Середня оцінка:
3,2

Мінстратегпром заснували влітку 2020 року. У його компетенції — промполітика, оборонно-промисловий комплекс, літакобудування та космічна сфера. Єгор Киян, експерт МЦПД, серед небагатьох досягнень відомства називає розробку та затвердження "Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України", спробу змінити процес оборонних закупівель у країні та "незрозумілі рухи" навколо авіаційної галузі. Але загалом від діяльності цього міністерства було "ні холодно, ні спекотно".

"Я вірю, що Україна могла б знову стати крутою космічною країною, — продовжує Яніка Мерило, радниця міністра цифрової трансформації, регіональна директорка IT-компанії Eleks. — Для цього необхідні взаємодія приватного та державного космосу, держпрограма розвитку, стратегія та системний підхід. Але мені невідомі кроки Мінстратегпрому у цьому напрямі, тоді як час у висококонкурентному світі — критичний чинник".

А ось деякі опитані експерти не вбачають сенсу в наявності Мінстратегпрому. "Вироблення промполітики в ринковій економіці не працює, тому після багатьох років існування в Україні подібних міністерств та держкомітетів цю державну функцію у 2014 році ліквідували", — нагадує Гліб Вишлінський, директор ЦЕС. На його думку, це непотрібне міністерство, адже державне оборонне замовлення може перебувати у компетенції Міноборони.

Мабуть, названі проблеми й призвели до відставки Уруського.

Оцінювали:

Гліб Вишлінський, директор Центру економічної стратегії

Агія Загребельська, засновниця "Ліги антитрасту"

Єгор Киян, експерт МЦПД

Яніка Мерило, радниця міністра цифрової трансформації, регіональна директорка Eleks

Дмитро Чурін, директор аналітичного департаменту Eavex Capital

Віктор Шулик, директор департаменту управління проектами IBI-Rating