Повернутися до рейтингу

Юлія Свириденко в рейтингу «Рейтинг міністрів. Як експерти оцінили діяльність уряду Дениса Шмигаля за рік»

Юлія Свириденко

Юлія Свириденко

Хто він/вона:
Перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки. Займає посаду з 4 листопада 2021 року. Олексій Любченко займав посаду з 20 травня 2021 року по 3 листопада 2021 року
Середня оцінка:
5

Міністерство економіки восени 2021 року отримало свого третього міністра в каденції прем'єра Дмитра Шмигаля — Юлію Свириденко, яка прийшла з Офісу президента.

Результати роботи міністерства не вражають. "Це міністерство загубилося на тлі інших. Вийшло так, що економіка існує сама по собі і якимось чином виживає", — вважає експерт Єгор Киян.

На думку голови ВО "Фортеця" Оксани Продан, ані формальних, ані реальних результатів роботи Мінекономіки не видно. "Зростання ВВП мінімальне, причому пандемія в усьому світі, але в США буде близько 5%, а в нас було б хоча б 3%. У парламенті міністерство не провело жодного проєкту. Міністерство не визначало політику, а слідувало за або разом із Мінфіном", — Каже Продан.

Про діяльність на посаді міністра Олексія Любченка в експертів залишилися невиразні спогади. "Любченко займався податковими справами на посаді міністра економіки, полював на нелегальну зайнятість, певне, інститути переплутав", — розповідає Дмитро Боярчук, виконавчий директор "CASE Україна".

Також експерти вважають, що у міністерстві за останній рік з'явилося багато випадкових людей, які не мають достатньо компетенцій для розвитку економіки України. А постійні зміни чиновників не сприяють нормальній роботі. "Дуже сподіваємося, що кадрові ротації зупиняться і відомство розпочне ефективну роботу над повноцінною стратегією та пріоритетами, про які говорить бізнес", — зазначають у Європейській Бізнес Асоціації.

Оцінювали:

Дмитро Боярчук, виконавчий директор "CASE Україна"

Гліб Вишлінський, виконавчий директор ЦЕС

Ганна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації

Оксана Продан, голова ВО малого та середнього бізнесу "Фортеця"

Єгор Киян, експерт з економічних питань МЦПД