Росія не розглядає продовження транзиту газу через Україну після 2024 року – Вітренко
Юрій Вітренко (Фото: пресслужба форму Україна 30)

Росія не хоче обговорювати продовження угоди про транзит газу до Європейського союзу після 2024 року. Про це заявив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко у коментарі Reuters.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Facebook: головні бізнес-новини

За його словами, після цієї дати постачання газу з Росії через Україну ймовірно не здійснюватимуться, оскільки з Росією не велося жодних переговорів щодо продовження угоди.

"Немає нічого, навіть натяку, жодних офіційних чи неофіційних переговорів. Ми обговорюємо це з американцями та німцями, що всі ми хочемо продовження транзиту, але росіяни не хочуть розпочинати ці дискусії", – зазначив він.

Вітренко зауважив, якщо угоду не продовжать, то залежність від Північного потоку-1 та Північного потоку-2 посилить контроль Росії над постачанням газу до Європи і зробить Євросоюз більш уразливим до політично вмотивованих перебоїв та стрибків цін.

Голова Нафтогазу також додав, що приєднання України до процесу сертифікації Північного потоку-2 дає певний допуск до документів і має бути почутим, але не дає повноважень зупиняти остаточну сертифікацію, оскільки Україна не має права вето в цьому процесі.

Також Вітренко наголосив, що у разі погодження сертифікату російського газопроводу з порушеннями Україна готова оскаржити це рішення в суді.

Читайте також

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: тільки важливе