Доступність посилання

ТОП новини
В рамках першого траншу допомоги США Україні передали серед іншого артилерійські снаряди калібру 105 мм
В рамках першого траншу допомоги США Україні передали серед іншого артилерійські снаряди калібру 105 мм

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення та інфраструктуру

Російські військові «потиху виходять» із Чернігівської області, але «розслаблятися рано» – голова ОВА

Російські військові поступово залишають Чернігівську область, повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, але закликав «не розслаблятися» через можливі удари РФ.

«Ворог, завдяки нашим Збройним силам, потиху відходить із Чернігівщини. Для чого він це робить – лише йому відомо, але, я сподіваюся, що виходить звідси назавжди», – сказав Чаус у відеозверненні в своєму телеграм-каналі вранці 1 квітня.

За словами голови ОВА, навіть якщо загарбники виходять із області для перегрупування, то «ми на нього будемо чекати з подвійним «радушием».

Чаус повідомив, що всі громади області працюють над відновленням життєдіяльності, ЗСУ займаються розмінуванням населених пунктів і зачисткою.

Водночас голова ОВА, закликав жителів Чернігівської області зважати на можливі авіаційні та ракетні удари військ РФ по регіону.

«Цього ніхто не скасовував. Ворог може діяти будь-яким чином і таким теж. Вони сьогодні долітають до нас і дострілюють. Тому у мене велике прохання: за наявності сигналів «тривоги» бути в об’єктах укриття. Нам ще рано розслаблятися… У нас ще війна», – сказав Чаус.

Раніше сьогодні британська розвідка заявила, що і Чернігів, і Київ зазнають постійних авіаційних і ракетних ударів, незважаючи на заяви Росії про зниження активності в цих районах.

Після завершення українсько-російської зустрічі в Туреччині 29 березня Москва виступила із заявою про нібито скорочення активності армії РФ біля Києва і Чернігова.​

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові не зменшуватимуть своїх оборонних зусиль з огляду на заяви РФ. У Генштабі ЗСУ назвали «оманою» нібито відмову військ РФ від оточення Києва.

У Росії кінофестиваль «Артдокфест» закрився, не відкрившись. Режисера Манського облили фарбою

У столиці Росії Москві увечері 31 березня було зірване відкриття фестивалю документальних фільмів «Артдокфест». За 15 хвилин до початку показу фільму-відкриття фестивалю «Життя Іванни Яптуне» кінотеатр «Октябрь» закрили «з технічних причин», а всіх присутніх попросили залишити будівлю. Як пишуть телеграм-канал «Обережно, новини» та телеканал RTVI, нібито було отримане повідомлення про замінування будівлі.

Коли всі гості фестивалю вийшли на вулицю, режисера Віталія Манського, який є організатором фестивалю, облили фарбою.

Сам Манський у фейсбуці оголосив, що 31 березня відбулося одночасно «і відкриття, і закриття» фестивалю.

«Артдокфест» – один із найпопулярніших російських документальних кінофестивалів. З 2007 року він відбувався одразу в кількох містах Росії, а з 2014-го – у Ризі: це сталося через тиск на організаторів фестивалю у Росії. Уже вісім років показ багатьох фільмів із фестивальної програми в Росії зривається або через дії прокремлівських активістів, або через відмову кінотеатрів у демонстрації стрічок чи наданні місця.

Як Україна поверне Крим

«Точка зору» Віталія Портникова, журналіста і політичного коментатора, оглядача Радіо Свобода і Крим.Реалії:

«Один із учасників української делегації на переговорах у Стамбулі Михайло Подоляк називає пропозицію «прямих двосторонніх переговорів щодо кримської проблематики та фіксації нинішнього становища на 15 років» «революційною пропозицією». Чиновник вбачає революційність у поверненні теми Криму до переговорного порядку денного.

Ця позиція, зрозуміло, не кожним буде сприйнята позитивно. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вимагає не зрадити Україну і висловлює впевненість, що українські Збройні сили та українська політична нація не дозволять нікому поступитися навіть метром української території, тим більше Кримом і Донбасом.

Позиції Подоляка та Чубарова, як бачимо, відрізняються кардинально. Але це – позиції українських громадян, кожен з яких зацікавлений у перемозі у війні, започаткованій Російською Федерацією проти України. Проте є ще одна позиція, без якої не вдасться обговорити жодну «революційну пропозицію» на переговорах – позиція президента Росії Володимира Путіна...»

HRW закликає Україну розслідувати можливе порушення прав полонених військових РФ

Україна має забезпечити ефективне розслідування ймовірних зловживань із боку українських бійців щодо російських військовополонених, заявила правозахисна організація Human Rights Watch.

«Побиття і стрілянина по ногах полонених комбатантів буде вважатися воєнним злочином, якщо ці випадки будуть підтверджені, а Україна має продемонструвати, що вона здатна і готова запобігти серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права і покарати порушників», – наголосили в організації 31 березня.

HRW згадує про опубліковані 27 березня відео, на яких нібито українські сили знущаються над полоненими російськими бійцями, у тому числі трьом із них стріляють у ногу. Раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний назвав такі відео постановочними.

«Вся інформація у відео, яка свідчить про зловживання, і, можливо, гірше, щодо військовополонених, має бути предметом ефективного розслідування, – сказала Айслінг Рейді, старша юридична радниця Human Rights Watch. – Треба перевірити, чи були зловживання, і тоді притягнути винних до відповідальності».

Радник президента України Олексій Арестович раніше визнав, що знущання над військовополоненими є воєнним злочином і за це буде покарання. «Я хотів би ще раз нагадати всім нашим військовим, цивільним і оборонним силам, що знущання над військовополоненими є воєнним злочином, який не має амністії, згідно з військовим законодавством, і не має терміну давності», – написав він у Telegram ввечері 27 березня.

Пізніше він додав, Україна покарає винних, якщо розслідування встановить, що були зловживання.

Human Rights Watch також повідомляла про порушення законів війни та можливі воєнні злочини з боку російських військ, зокрема про невибіркові напади на цивільних і цивільні об’єкти з використанням касетних боєприпасів та іншої зброї, надмірне руйнування, невиправдане з військової точки зору, і неможливість безпечної втечі цивільного населення з районів бойових дій.

27 березня головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив, що російські війська поширюють постановочні відео про нібито нелюдське ставлення українських військових до полонених. Він наголосив, що Збройні сили та інші українські військові формування дотримуються норм міжнародного гуманітарного права.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила 19 березня, що точна кількість російських військовополонених наразі невідома, проте йдеться про сотні людей. Вона зазначила, що Україна дотримується норм міжнародного гуманітарного права у поводженні з полоненими.

Німеччина погрожує Росії конфіскацією активів у разі зриву постачання газу – Handelsblatt

Міністерство економіки Німеччини розглядає можливості конфіскації або націоналізації дочірніх підприємств російських енергетичних концернів «Газпром» та «Роснєфть» на випадок припинення постачання російських енергоносіїв. Про це повідомляє німецьке ділове видання Handelsblatt із посиланням на джерела в урядових колах. За даними журналістів, канцлер Німеччини Олаф Шольц поінформований про такий намір.

Як пише Handelsblatt, обидві ці російські компанії незамінні на енергетичному ринку Німеччини. Gazprom Germania є оператором великих газосховищ у ФРН. Rosneft Deutschland як оператор нафтопереробних заводів відіграє ключову роль на ринку бензину, дизельного палива та гасу. Серед іншого Rosneft Deutschland обслуговує зльоти та посадки в аеропорту Берліна, а також забезпечує пальним автомобілі оперативних служб міста, зазначає газета.

Раніше про плани британської влади націоналізувати місцеву «дочку» «Газпрому» повідомляли джерела Bloomberg. За даними агентства, на підприємстві планують запровадити «спеціальний режим управління». У компанії це заперечували.

«Ми в Маріанській западині» – посол США в Москві про відносини з Росією

Посол США в Росії Джон Салліван порівняв нинішній стан відносин із країною перебування з найглибшою точкою планети.

«Щодо дипломатичних відносин ми перебуваємо в Маріанській западині», – цитує 1 квітня слова дипломата агенція Reuters.

За словами посла, ситуація додатково ускладнилася після початку Росією війни проти України.

«Сполучені Штати не хочуть закривати своє посольство тут. Президент Байден не хоче відкликати мене як посла. Але це не те, що ми можемо контролювати», – визнав американський дипломат.

Салліван має справу з обставинами, з якими не стикався жоден попередній посол США в Росії, сказав в аналітичному центрі Atlantic Council експосол США в Україні Джон Гербст. «Ми справді перебуваємо в період ворожих відносин із Москвою», – визнав він.

Штат американського посольства в Москві скоротився з приблизно 1200 співробітників у 2017 році до близько 130 зараз, причому майже половину персоналу складають морські піхотинці та інші охоронці.

«Проект»: серед лікарів Путіна є хірург-онколог

Президента Росії Володимира Путіна нерідко відвідує лікар, який спеціалізується на хірургічному лікуванні онкологічних захворювань, стверджує видання «Проект», яке, як воно пише, виявило список персональних лікарів, які супроводжують російського президента в його поїздках.

«Одним із практично постійних супутників російського лідера виявився співробітник Центральної клінічної лікарні Євген Селіванов», – йдеться у розслідуванні. За повідомленням, тема його дисертації – «Особливості діагностики та хірургічного лікування хворих на рак щитовидної залози похилого і старечого віку», і лише в Сочі ця людина прилітала до Путіна не менше ніж 35 разів за чотири роки.

У тексті прямо не стверджується, що Путін на щось хворий, і не названі конкретні діагнози.

Як мінімум у двох випадках, стверджує «Проект», Путіну проводили або операцію, або дуже серйозну процедуру, швидше за все, на спині. Ці випадки збігалися зі «зникненнями» Путіна з публічної сфери, на які свого часу звертали увагу медіа.

Ліквідована нині компанія Project media була раніше визнана російською владою «небажаною організацією» – після того, як «Проект» опублікував чимало розслідувань про оточення Путіна. Зараз журналісти стверджують, що «Проект» не пов’язаний із «небажаними організаціями».

Як живе Миколаївщина на другий місяць війни

З перших тижнів війни Миколаїв став справжньою фортецею на шляху російських військ з окупованого Криму на захід до Одеси та на північ до Вознесенська. Декілька разів бійці та техніка російської армії підходили впритул до Миколаєва та укріплювались в окремих районах, наприклад, біля військового аеродрому «Кульбакине». Втім, марно – колони техніки знищували з повітря. Зараз, за офіційними повідомленнями, жодного російського солдата на території Миколаївщини немає. Проте Росія нарощує щільність ракетного обстрілу.

Британська розвідка: і Чернігів, і Київ зазнають постійних ударів, попри заяви Росії про «зниження активності»

І Чернігів, і Київ зазнають постійних авіаційних і ракетних ударів, незважаючи на заяви Росії про зниження активності в цих районах, заявила британська розвідка у зведенні вранці 1 квітня.

«Українські війська повернули собі села Слобода і Лукашівка на південь від Чернігова і розташовані вздовж одного з основних шляхів постачання між містом і Києвом. Україна також продовжувала здійснювати успішні, але обмежені контратаки на схід і північний схід від Києва», – також йдеться в заяві.

Напередодні британська розвідка прогнозувала «запеклі бої» біля Києва в найближчі дні.

У Росії скасували концерт співачки Нетребко – після засудження нею війни проти України

У російському місті Новосибірськ місцевий державний театр опери та балету скасував концерт співачки Анни Нетребко, запланований на 2 червня. Причиною стало «засудження дій нашої держави», повідомляє сайт театру.

У повідомленні сказано, що «проживання в Європі та можливість виступати на європейських майданчиках для неї виявилися важливішими, ніж доля Батьківщини». «Сьогодні не той час, коли можна поступитися принципами заради більш комфортних умов життя. Зараз час зробити вибір. Нас не повинно лякати, що виявляються діячі культури, які відмовляються від своєї Батьківщини. Наша країна багата на таланти, і на зміну вчорашнім кумирам прийдуть інші, з чіткою громадянською позицією», – йдеться в заяві.

Наприкінці березня Анна Нетребко, яка була довіреною особою президента Росії Володимира Путіна на виборах, отримала від нього нагороди і фотографувалася з атрибутами так званої «Новоросії» в окупованому Донецьку, вирішила публічно засудити війну з Україною.

«Я категорично засуджую війну в Україні і мої думки з жертвами цієї війни та їхніми родинами. Моя позиція чітка – я не є членом жодної політичної партії і не є союзником жодного російського лідера. Я визнаю і шкодую, що мої минулі дії чи висловлювання могли бути неправильно витлумачені», – написала Нетребко у фейсбуці.

Вона каже, що зустрічалася з Путіним лише кілька разів, зокрема, на церемонії її нагородження та на відкритті Олімпіади.

«Щодо іншого, я ніколи не отримувала фінансової підтримки від російського уряду, живу в Австрії і є її податковим резидентом. Я люблю свою батьківщину Росію і шукаю миру та єдності лише через своє мистецтво», – переконує Нетребко і обіцяє відновити свої виступи в Європі.

28 лютого, через чотири дні після початку російського вторгнення в Україну, провідний театр США, один з центрів світової музичної культури Метрополітен-опера розірвав співпрацю з Нетребко. У заяві театру було вказано, що про ніяку співпрацю не може йти мова, допоки Росія не припинить війну та не покриє збитки, завдані Україні.

Баварська опера також припинила співпрацю з Нетребко. Після цього співачка оголосила, що зробить паузу в концертній діяльності.

Кількість загиблих через обстріл будівлі Миколаївської ОДА зросла до 24 – ДСНС

Кількість загиблих внаслідок обстрілу будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації зросла до 24 станом на ранок 1 квітня, повідомила Державна служба України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області.

«З-під завалів рятувальники вивільнили 23 тіла загиблих, та одна людина померла у лікарні. Роботи тривають цілодобово», – йдеться в повідомленні.

29 березня близько 08:45 у Миколаєві внаслідок обстрілу і влучання в дев’ятиповерхову будівлю Миколаївської ОДА зруйнувалася центральна її секція з дев’ятого по перший поверхи.

Того ж дня у ДСНС повідомили про 12 загиблих і 33 поранених.

ОГП: через агресію Росії в Україні загинули 153 дитини

153 дитини загинули внаслідок збройної агресії Росії в Україні, щонайменше 245 дітей постраждали, повідомив Офіс генерального прокурора.

«Триває робота зі встановлення всіх даних щодо постраждалих дітей у місцях ведення активних бойових дій і на тимчасово окупованих ворогом територіях. Зокрема, у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей», – йдеться в повідомленні.

За даними ОГП, через бомбардування й обстріли пошкоджено 859 закладів освіти, 83 із них зруйновані повністю. Найгірша ситуація у Донецькій, Харківській, Миколаївській, Сумській, Київській, Херсонській, Житомирській, Чернігівській областях і в Києві, додали ОГП.

РФ використовує аеропорт «Пулково» у війні проти України, частку у ньому має влада Німеччини – «Схеми»

Міжнародний аеропорт «Пулково» у Санкт-Петербурзі, 25% якого опосередковано належить владі Німеччини, використовують у війні Росії проти України. Щонайменше 6 військових літаків РФ користуються цим аеропортом задля цілей повномасштабної війни Росії проти України. Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Схем» (Радіо Свобода), які проаналізували перельоти військових бортів у сервісі Flightradar24.

Прем’єр Австралії підтвердив, що Україні нададуть бронемашини, які просив Зеленський

Прем’єр-міністр Скотт Моррісон заявив, що Австралія відправить в Україну броньовані машини Bushmaster після того, як президент Володимир Зеленський попросив про них під час звернення до парламенту Австралії.

Він не уточнив, коли і скільки машин буде відправлено.

«Ми не просто посилаємо наші молитви, ми надсилаємо нашу зброю, ми надсилаємо наші боєприпаси, ми посилаємо нашу гуманітарну допомогу, ми посилаємо все це, наші бронежилети, і ми також будемо надсилати нашу бронетехніку, наші Bushmasters», – сказав Моррісон, спілкуючись із журналістами 1 квітня.

Під час звернення до парламенту Австралії 31 березня Зеленський закликав «озброювати тих, хто реально бореться за свободу».

«Щоб зло програло і щоб Росія шукала мир, Україні потрібно мати все необхідне на полі бою. Наприклад, у вас є чудові бронемашини Bushmaster, які можуть суттєво допомогти Україні. Як і інші зразки техніки та зброї, які здатні посилити наші позиції. Якщо буде у вас можливість – Україна буде вам вдячна», – додав президент.

Зеленський вже виступив зі схожими зверненнями до значної кількості парламентів західних країн, попереджаючи про небезпеку від Росії і закликаючи допомагати Україні.

Росія: у Бєлгороді – пожежа на нафтобазі, місцева влада заявила про «авіаудар ЗСУ»

На нафтобазі в російському місті Бєлгород, недалеко від кордону з Україною, сталася пожежа, дві людини постраждали, заявив губернатор В’ячеслав Гладков.

«Пожежа на нафтобазі сталася внаслідок авіаудару з двох гелікоптерів Збройних сил України, які зайшли на територію Росії на низькій висоті», – написав Гладков у своєму телеграм-каналі. Він додав, що загрози для населення немає.

Влада України заяву Гладкова наразі не коментувала. Раніше Генштаб Збройних сил України попереджав, що влада Росії може вдатися до провокацій на своїй території для виправдання рішення про «продовження затяжної, виснажливої війни».

«Це надасть можливість провладній верхівці ухвалити рішення щодо оголошення воєнного стану та тотальної мобілізації громадян», – заявляли в Генштабі ЗСУ 19 березня.

Останніми днями саме російські війська завдають ракетних ударів по об’єктах із паливом в Україні – було знищено нафтобази у Львові, на Волині, Рівненщині, в Дніпрі. Генеральний штаб ЗСУ таке концентрування ударів по сховищах пального пояснив наміром РФ ускладнити логістичне забезпечення і створити умови для гуманітарної кризи.

Влада Бєлгородської області раніше вже намагалася звинувати ЗСУ в обстрілі. 23 березня у двох селах Бєлгородської області Росії Журавльовка та Нехотєєвка, що на кордоні з Україною, російська влада ввела режим надзвичайного стану. Це сталося після нібито вибуху снаряду, який, як стверджувала російська влада, випустили з боку України. Наступного дня російська сторона заявила про повторення вибухів, і що внаслідок інцидентів одна людина загинула і троє були поранені. Інших підтверджень цієї інформації, окрім як з російського боку, не було.

МАГАТЕ проводить консультації про направлення місії на ЧАЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії веде тісні консультації з владою України з приводу направлення найближчими днями місії агентства на Чорнобильську АЕС, йдеться в повідомленні МАГАТЕ, оприлюдненому ввечері 31 березня.

Гендиректор агентства Рафаель Ґроссі повідомив, що МАГАТЕ поки не змогло підтвердити повідомлення про те, що російські війська отримали високі дози опромінення, перебуваючи в Чорнобильській зоні.

«МАГАТЕ запитує додаткову інформацію, щоб дати незалежну оцінку ситуації», – йдеться в повідомленні.

В агентстві уточнили, що влада України 31 березня поінформувала МАГАТЕ про те, що російські війська, які контролювали Чорнобильську АЕС з 24 лютого, письмово передали контроль над АЕС українському персоналу і направили дві колони військ у бік Білорусі.

«Третя колона залишила місто Славутич, де проживає багато співробітників Чорнобильської АЕС, і рушила в бік Білорусі. Крім того, Україна повідомила, що на майданчику Чорнобильської АЕС все ще перебувають російські сили, але припустила, що ці сили готуються піти», – зазначило МАГАТЕ.

У Державному агентстві з управління зоною відчуження повідомили, що станом на вечір 31 березня сторонні особи на майданчику Чорнобильської АЕС не перебувають. Перед цим Агентство повідомляло про початок виходу з території ЧАЕС російських військ. У ДАЗО також зазначили, що так званий акт прийому-передачі ЧАЕС, який склали окупанти перед відходом, працівники станції підписали під тиском.

За даними «Енергоатому», російські військові, перебуваючи на території Чорнобильської зони, отримали значні дози опромінення «й запанікували за перших ознак хвороби».

Гендиректор МАГАТЕ Ґроссі після візиту в Україну 29-30 березня прибув до Калінінграда для переговорів із представникам влади РФ, а потім повернеться до Відня, де дасть пресконференцію.

Під час широкомасштабного військового вторгнення в Україну російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції. Зокрема, ЧАЕС загарбники захопили в перший день вторгнення, 24 лютого.

Білий дім: планів про переговори Байдена і Путіна немає

У Білому домі заявили, що на даний час ніяких переговорів президента США Джо Байдена і президента Росії Володимира Путіна не планують.

«Ми чітко заявили, що будь-яка дипломатична взаємодія на такому рівні потребує серйозної деескалації з боку Росії, поки що ми цього не бачили», – сказала на брифінгу 31 березня директорка Білого дому з комунікацій Кейт Бедінґфілд.

Раніше у Білому домі вже заявляли: для того, щоб відбулася розмова між президентом США Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним, Москва має вдатися до деескалації в Україні і продемонструвати прагнення до дипломатії.

Генштаб: РФ далі частково відводить війська з півночі Київщини, вивозить награбоване

Генштаб Збройних сил України повідомляє про продовження часткового відведення підрозділів російських військ із півночі Київської області в бік державного кордону з Білоруссю.

«Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), що були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Крім того, противник здійснює вивезення майна, що було награбоване», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому 1 квітня, у 37-у добу війни Росії проти України.

У Генштабі також додали, що на зайнятих територіях російські військові «продовжують свої протиправні дії», обмежуючи рух цивільного населення, використовують будинки і квартири місцевих жителів для розміщення особового складу, утримуючи в заручниках місцевих мешканців й активістів.

«Триває мародерство і вчинення насильства стосовно громадян України. В окремих районах тимчасово зайнятих ворогом, окупанти намагаються змусити підприємців до переходу на розрахунок за товари і послуги у російських рублях», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, угруповання Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбило сім атак загарбників. «Наші воїни знищили три танки, два бронетранспортери, дві одиниці автомобільної техніки і дві артилерійські системи. Також збито БПЛА типу «Орлан-10», – додали в Генштабі ЗСУ.

Напередодні заступник начальника штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України, бригадний генерал Олександр Грузевич заявив, що українські війська продовжують відтісняти російські сили від Києва.

За словами Грузевича, ЗСУ взяли під контроль низку населених пунктів на Київщині, а російська армія «у Київській області втратила наступальний потенціал».

ЗСУ звільнили 11 населених пунктів на Херсонщині – угруповання військ «Південь»

Збройні сили України звільнили від російських військ 11 населених пунктів на Херсонщині, вони повністю перебувають під контролем ЗСУ, повідомило угруповання військ «Південь».

«Зусиллями наших захисників 60-ї окремої піхотної бригади, що перебуває в угрупованні військ «Південь» було визволено такі населені пункти на Херсонщині: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Краснівка, Свободне, Кам’янка, Пригір’я, Кочубєївка, Орлове», – повідомили в угрупованні військ у ніч на 1 квітня.

За повідомленням, на сьогоднішній день місцеве населення може отримувати гуманітарну допомогу (медикаменти, харчі).

«Проводячи операції із визволення даних населених пунктів підрозділ 60-ї окремої піхотної бригади оновився «трофейною» технікою. На їх рахунку перебувають танки Т-64 (з повним боєкомплектом), БМП-2, БМД-2, ЗУ-2М на базі МТЛБу», – йдеться в повідомленні.

Напередодні ЗСУ повідомили про звільнення п’яти населених пунктів у Запорізькій області.

Крім того, 31 березня голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус повідомив, що ЗСУ звільнили від російських військових села Лукашівка і Слобода в Чернігівській області.

Президентка Європарламенту повідомила, що їде до Києва

Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола повідомила, що їде до Києва.

«Дорогою до Києва», – написала Метсола у твітері у четвер ввечері.

Коли саме очікується її приїзд, не повідомила.

Допис європейська посадовиця доповнила світлиною на тлі синього вагона з абревіатурою «УЗ».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG