fbpx
Польщі передали перший літак FA-50

Польщі передали перший літак FA-50

KAI T-50/FA-50 Авіація Азія Корейський півострів Південна Корея (Республіка Корея) Польща ПС Польщі Світ Сусіди

Республіка Корея передала Польщі перший літак FA-50 Fighting Eagle із заводу KAI Factory.

Про це заявив віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

«Перші екземпляри цього сучасного літака вже постачаються до Польщі. Це надзвичайно важливий момент в історії збройних сил Польщі», – зазначив Блащак.

Він зауважив, що відтепер польські Повітряні сили використовуватимуть виключно літаки F-16 і FA-50, а незабаром і F-35.

Міністр нагадав, що в межах угоди про купівлю літаків цього типу є також навчальний і логістичний пакети.

Тому в Польщі на базі співпраці консорціуму Korea Aerospace Industries і Польської групи озброєнь планується створити центр обслуговування і ремонту літаків FA-50.

FA-50 Польщі

У вересні минулого року у Мінську-Мазовецькому відбулася церемонія підписання двох контрактів на придбання Польщі легких бойових літаків FA-50 компанії Korean Aerospace Industries.

У першій угоді йдеться про постачання 12 легких бойових літаків FA-50 у такій же конфігурації, яку мають ПС Республіки Корея. Разом із бортами замовник традиційно отримує навчання, логістику та технічну підтримку.

Вартість цього контракту становить близько 705 млн доларів. Літаки мають бути поставлені ПС Польщі у другій половині 2023 року, а постачання всіх компонентів завершать до кінця 2025 року. У другому контракті йдеться про постачання 36 легких бойових літаків FA-50PL з пакетами навчання, логістики та технічної підтримки.

Перший літак FA-50 для Повітряних сил Польщі. Березень 2023. Республіка Корея. Фото: Польські військові

Вартість цього контракту складає близько 2,3 млрд доларів. Ці літаки будуть виконані в конфігурації, яка відповідає додатковим вимогам ПС Польщі. Постачання бортів розпочнеться у 2025 році та буде завершено до кінця 2028 року.

Пакет навчання включає, серед іншого, постачання льотного тренажера та тренажера бойового застосування (Flight Model Simulator та Operational Flight Trainer), навчання льотчиків та технічного складу в Республіці Корея та Польщі.

Перший літак FA50 для Повітряних сил Польщі. Березень 2023. Республіка Корея. Фото: Польські військові

Прийнятий метод укладання контрактів пов’язаний із поділом окремих проєктів на етапи, а також передачею технологій, внаслідок чого на території Польщі будуватимуть центр обслуговування літаків FA-50. Його планують відкрити у 2026 році. Пізніше перші 12 поставлених FA-50 буде модернізовано до стандарту FA-50PL.

KAI T-50/FA-50 Авіація Азія Корейський півострів Південна Корея (Республіка Корея) Польща ПС Польщі Світ Сусіди