Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

МЗС: Демченко (який зараз працює в РНБО) не був причетним до підготовки Харківських угод (які зараз перевіряє РНБО)

Руслан Демченко
Руслан ДемченкоРада національної безпеки і оборони

Міністерство закордонних справ України стверджує, що колишній перший заступник голови МЗС Руслан Демченко не був причетний до підготовки Харківських угод. Раніше Рада нацбезпеки й оборони (де зараз працює Демченко) анонсувала перевірку обставин укладання угод.

Про ситуацію щодо Демченка йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ на запит «Інтерфакс-України».

«До повноважень [Демченка] двосторонні відносини з Російською Федерацією були віднесені тільки 27 квітня [2010 року] — тобто через шість днів після підписання Харківських угод і внесення їх на ратифікацію до Верховної Ради України», — йдеться у відповіді.

11 березня секретар РНБО Олексій Данілов доручив СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації Харківських угод. Зокрема, СБУ має перевірити обставини, в який спосіб 236 депутатів голосували за домовленості.

Ми також звернулися із запитом до Ради національної безпеки й оборони, аби дізнатися позицію відомства щодо роботи Демченка.

Що відомо про Демченка?

У МЗС України він почав працювати у 1990 році як третій та другий секретар візового відділу Консульського управління. Згодом Демченко був генконсулом у Стамбулі, послом у Сербії та Чорногорії. З 2005 року був главою протоколу та Офісу президента Віктора Ющенка, а у 2010 році перейшов до МЗС, де був заступником міністра.

За даними «Європейської правди», Демченко був «сірим кардиналом» МЗС, де відповідав за відносини України з Росією. Він також формулював та розсилав у посольства вимоги про те, хто і що має говорити на зовнішньополітичній арені. Без його згоди начебто не поширювалася будь-яка інформація від імені МЗС.

Демченко не підтримував Революцію Гідності. Крім того, дипломат брав участь у засіданні Кабінету міністрів 21 листопада 2013 року, коли уряд на чолі з Миколою Азаровим відмовився від підписання Угоди про асоціацію.

П'ятий президент України Петро Порошенко призначив Демченка у 2014 році своїм радником. Не залишився осторонь і президент Володимир Зеленський — 23 липня 2019 року він також призначив Демченка своїм радником. 16 червня 2020-го Зеленський призначив Демченка першим заступником секретаря РНБО.

Що за Харківські угоди?

Колишній президент-втікач Віктор Янукович 21 квітня 2010 року, перебуваючи в Харкові, підписав від імені України угоду між Україною та Росією, якою на 25 років продовжено термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Янукович зробив це нібито під приводом отримання знижки на природний газ. Насправді ж штучно створив передумови для збільшення чисельності військ РФ та умови їх перебування на території України.

Від 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту Росії, взаємодіючи з іншими підрозділами Збройних сил РФ, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим. Це призвело до тяжких наслідків, зокрема до порушення територіальної цілісності України.