Цінні папери

Як Укрексімбанк (не)продає військові облігації. Приклад негативного клієнтського досвіду

Журналіста «Banki.ua» спочатку телефоном запросили до центрального столичного відділення для купівлі облігацій. А там пояснили, чому це неможливо

TelegramЧитайте нас в Telegram щоб нічого не пропустити

Я, Дмитро Гриньков, є клієнтом Укрексіму з 2006 р. коли почав працювати у газеті «БІЗНЕС» та отримував зарплатню через цей держбанк. Здається, у 2017 р. роботодавець змінив обслуговуючий банк, тож у березні 2018 р. припаркував наявні залишки коштів на доларовий депозит (аж $3 тис).

Ці кошти пролежали на депо 4 роки (постійно пролонгувались), накрапали якісь відсотки. За умов невизначеності цього березня у телефонному режимі припинив авто пролонгацію, тож по завершенню депозиту кошти впали на поточний рахунок. Діючої картки Укрексіму не маю, як і доступу до онлайн-банкінгу.

Оптимістичний початок

Минулої середи (19 жовтня) від банку надійшло повідомлення про необхідність повторної ідентифікації (є така забава). Воно підштовхнуло мене якось розпорядитися коштами. Аби не виносити готівку фізично (у моєму випадку одного візиту буде недостатньо), вирішив спробувати придбати військові облігації.
На сайті обіцяють таку можливість для сум від $1000, без комісій!

Відправив онлайн-заявку (№9593). Наступного дня зателефонувала менеджерка, здається, Людмила. Вона повідомила про можливість придбання річних облігацій з дохідністю 4,5% під час чергового аукціону Мінфіну, який відбудеться 25 жовтня. Наступний аукціон з розміщення паперів з такими параметрами планується тільки у грудні. Щоб встигнути потрібно підготувати документи, тож менеджерка закликала якомога швидше навідатись до відділення, нагадавши, що під час повітряних тривог вони не працюють.

На питання, чому не можна придбати облігації вже з портфеля банку, вона сказала, що підходящих може не бути у наявності, хоча не відкинула і таку можливість. Також співбесідниця повідомила про необхідність відкриття інвестиційного рахунку за 250 грн. Про додаткові платежі не йшлося. Людмила попередила, що до відділення доведеться навідатися і вдруге, вже після аукціону, для остаточного оформлення придбаних облігацій.

Їхати двічі у центр з Лівого берегу за $135 на рік (саме такий заробіток обіцяла інвестиція), якось не дуже… Проте журналістська цікавість порівняти купівлю військових облігацій через застосунок і офлайн взяла гору.

Несподіваний фінал

Тож зранку п’ятниці (21 жовтня), зареєструвавшись в електронній черзі, чекаю на виклик майже годину. У діалогах на відділенні держбанку значно переважає мова країни агресора. До ксероксу раз по раз бігає співробітниця з яскравим татуюванням на стегні, яке погано приховується наявним одягом.

Декларація бажання придбати військові облігації на $3 тис явно не сподобалося менеджерці, ім’я якої поки не розкриваю. Її головний посил – брокери своїми комісіями "з’їдять" усі ваші гроші!

Але найбільше здивувала вимога підтвердити походження коштів! Це при тому, що на сайті чітко написано: «Перевірка джерел походження коштів не здійснюється». Не кажучи вже про те, що ці мізерні кошти лежать у банку багато років, і він бачить їх походження…

Через мою наполегливість розмова пішла більш предметно. Як з’ясувалося, без комісії можливий продаж лише окремих облігацій.

На вторинному ринку (з портфелю) в доларі доступні папери двох типів з доходностями 2,25 та 3,6%. Облігації під 4,5% з аукціону (первинний ринок), про які розповідали телефоном, реалізуються з комісією. Цю розбіжність менеджерка відділення пояснила непрофесіоналізмом співробітників кол-центру.


Але попри мої здивування та заперечення, а також консультації менеджерки з колегами, вимога щодо надання документів, підтверджуючих походження коштів, залишилась у силі. Зокрема, порадили звернутися по відповідну довідку до податкової. «Така позиція нашого банку», – резюмувала співбесідниця.

Проігнорувавши пропозиції розмістити кошти на строковий депозит під максимум 2% річних, поки залишив все як є. Хоча у банку, начебто, були готові повернути готівку – $2700 у межах денного ліміту, встановленого НБУ.

P.S. Зате пройшов ідентифікацію, підписавши стос паперів.

Читайте нас в Telegram, Facebook та Twitter, щоб не пропустити свіжі новини.

Залишити коментар

Comment HTML

  • Дозволені теґи HTML: <p> <br> <ul> <li> <ol> <em> <strong> <b> <img>
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.

Plain text

  • You may quote other posts using [quote] tags.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.
  ____     ___    _____    __     _____ 
|___ \ ( _ ) |___ | / /_ |___ /
__) | / _ \ / / | '_ \ |_ \
/ __/ | (_) | / / | (_) | ___) |
|_____| \___/ /_/ \___/ |____/
Enter the code depicted in ASCII art style.

Коментарі до відгуку

Клиент

Що за дискримінація у вільній країні по зовнішнім признакам?Такий акцент на тату менеджера наче це якось впливаю на  невдоволеність даного автора.Чоловіче, закінчиться війна та в країні буде більше людей з зовнішніми особливостями,так ви будете ходити та писати у всіх закладах що вас невлаштовує зовнішність працівників чи вони не мають працювати?Як мінімум це снобізм так акцентувати співробітників любої сфери,на якість робити як мінімум це не як не впливає 

Картинка користувача Grynkov_D.

Чимало жінок з дільми виїхали... Тож все може бути.  Менеджерку не на пляжі/вулиці зустрів, а у відділенні солідного консервативного (навіть, занадто)  держбанку. Є таке поняття "дрес-код"...   

Клиент

Ви ж написали ,що татуювання на стегні,вона без юбки була?? Всі банки співробітників за недотримання дрес-коду відправляють додому переодягатись або не випускають до кінця робочого дня на очі Клієнтам.Тобто Ви явно збрехали.Або ж явно не вашою проблемою займались,а шукали до чого ще придовбатись.

Клиент

Як колишній співробітник банківської сфери,можу тільки прокоментувати,що «найрозумніші» клієнти,це журналісти і юристи.Я впевнена ,що дана особа перекрутила абсолютно все,як зазвичай і роблять такі клієнти.Про ідентифікацію-Шановний,закон почитайте.Про процедуру купівлі облігацій-в кожному банку прихід потрібен двічі від Клієнта.Не подобається ходити в банк за 135$ -то сидіть дома разом із своєю журналістською цікавістю.І такі Клієнти бувають часто,через свою незвдоволенність життям і комплексами ,настрій споганять всім.

Картинка користувача Grynkov_D.

Дякую за відгук! Дозвольте поцікавитись: чому "колишній"?

 

Клиент

Саме тому,що за 13 років роботи з такими Клієнтами ,як Ви-з людьми працювати більше і не хочеться.Я була і простим менеджером і керівником різних рангів,чудово розумію,які саме клієнти залишають скарги-ті,які все перекрутили і надумали 99% брехні,бо треба ж щось написати.Ще найдуться ті,які знімуть співробітника на відео,хоча право на це не мають.Наш «банківский етикет» майже не захищає співробітника від наклепу Клієнта.Я сподіваюсь керівництво справедливо розбереться в даній ситуації і менеджер,який Вас обслуговув не постраждає ні фінансово ні марально.Хоча своїм коментарем Ви вже зіпсували ій життя.В країні йде війна,банківські установи працюють в стандарному режимі,не враховуючи повітряних тривог,ці співробітники кожен день їздять на роботу і максимально викладуются.Але ж завжди найдеться «той самий Клієнт»,через якого створюються проблеми.Про татуювання співробітниці-яким чином це впливало на Вашу проблему? Без татювання проблеми б не було?!-питання риторичне,краще не відповідайте,бо Ваш коментар даказує мою правоту.Могли б написати тільки про Вашу проблему,але ж ні-треба щей про татуювання не забути.По облігаціям-рекомендую звернутись для консультації в інший банк,просто для порівняння .

Картинка користувача Grynkov_D.

Розумію... Тоді Ви точно маєте право на таку думку. І, навіть, по-своєму праві

Картинка користувача Grynkov_D.

Щойно зателефонували з банку, подякували за сигнал, запросили до відділення для придбання ВО...

Клиент

Супер, аж настрій підняли)

 

Картинка користувача Grynkov_D.

Цікаво, чим саме?