Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας θα μπορούσαν να παραμείνουν στάσιμες τα επόμενα τέσσερα χρόνια σύμφωνα με τα δύο λιγότερο δυσμενέστερα από τα τρία σενάρια του υπουργείου Οικονομίας – ένα σημάδι ότι οι δυτικές κυρώσεις ενδέχεται να περιορίζουν τα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας.

Σύμφωνα με το «συντηρητικό» και το «stress» σενάριο του υπουργείου, το τελευταίο δεν δημοσιοποιήθηκε, η παραγωγή LNG θα παραμείνει στάσιμη στους 38,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Το βασικό σενάριο, το πιο αισιόδοξο, προβλέπει αύξηση σε 56,6 εκατομμύρια τόνους το 2027 από 33,3 εκατομμύρια το 2023.

Η Ρωσία λέει ότι θέλει να εξασφαλίσει το 20% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το 2030-2035, έναντι περίπου 8% σήμερα, χάρη σε νέες μονάδες που θα βρίσκονται κυρίως στην Αρκτική.

Ωστόσο, οι μυριάδες δυτικές κυρώσεις παρουσιάζουν εμπόδια, και όχι μόνο στο νέο έργο Arctic LNG 2, το οποίο δεν έχει ακόμη εξάγει φορτίο μετά την προσωρινή έναρξη της παραγωγής τον Δεκέμβριο.

Το έργο πρόκειται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια εργοστάσια της Ρωσίας με ενδεχόμενη ετήσια παραγωγή 19,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG και 1,6 εκατομμυρίων τόνων σταθερού συμπυκνώματος αερίου από τρεις μονάδες παραγωγής, ή αλλιώς τρένα.

Πηγές ανέφεραν ότι η μετατροπή του μεθανίου σε υγρό στους μείον 163 βαθμούς Κελσίου (μείον 261 Φαρενάιτ) έχει πλέον ανασταλεί στο εργοστάσιο.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, καθυστέρησε επίσης την έναρξη λειτουργίας ενός τεράστιου συγκροτήματος φυσικού αερίου στο λιμάνι της Βαλτικής Ust-Luga, μετά την αποχώρηση δυτικών εταιρειών, όπως η Linde, μετά την έναρξη της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία διαθέτει επί του παρόντος δύο μεγάλης κλίμακας μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου: το υπό την ηγεσία της Novatek Yamal LNG, το οποίο παρήγαγε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, και το Sakhalin-2 της Gazprom, με παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι.