$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +6 Київ

У "Європейській солідарності" прокоментували інформацію Трепака про ймовірну підготовку підозри Порошенку

У "Європейській солідарності" прокоментували інформацію Трепака про ймовірну підготовку підозри Порошенку Порошенко був президентом України у 2014–2019 роках
Фото: EPA
Переслідування п'ятого президента України, нардепа від "Європейської солідарності" Петра Порошенка вигідне президенту Володимиру Зеленському, вважають у цій партії. Про це пресслужба "Європейської солідарності" заявила 4 грудня у Facebook, коментуючи інформацію про можливу підготовку підозри Порошенку.

Колишній заступник генпрокурора України адвокат Віктор Трепак заявив 4 грудня, що найближчим часом Офіс генпрокурора може висунути підозру Порошенку в межах справи про постачання вугілля з ОРДЛО, у якій фігурує також нардеп від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук. За його словами, проєкт підозри вже підготував Офіс генпрокурора, його вивчають в Офісі президента, і якщо на Банковій ухвалять таке політичне рішення, підозру буде вручено, поки генпрокурорка Ірина Венедіктова буде в 10-денному відрядженні у США.

Про можливість відкриття нового провадження проти Порошенка та спроби його арешту наступного тижня заявляв також в ефірі "5 каналу" 2 грудня ексгенпрокурор України Юрій Луценко. Він не уточнював, у чому саме можуть обвинуватити політика.

"[Президент РФ Володимир] Путін от-от висадить десантників у спальню Зеленського, а Зеленський зайнятий винятково боротьбою з Порошенком. Замість того, щоб зосередитися на термінових заходах із посилення обороноздатності країни, вони воюють зі своїм політичним опонентом, полюють на вигаданих "ворогів" Зеленського. Замість того, щоб прийняти стратегічні і тактичні пропозиції Порошенка щодо дипломатичної та військової протидії Путіну, Зеленський розпочав новий виток агресії проти Порошенка й усієї опозиції. У складній зовнішній ситуації влада сама розхитує човен, замість того щоб об'єднувати зусилля для протидії агресії", – ідеться в заяві партії.

У політсилі заявили, що "під постійним незаконним тиском Зеленського" проти Порошенка "сфабриковано вже понад 100 різних кримінальних справ".

"Усі вони – політично вмотивовані і шиті білими нитками. Так звана вугільна справа – так само фейк і брехня, які фабрикуються на Банковій унаслідок особистих страхів і комплексів Зеленського. Черговий "припадок" порохофобської параної у "найвеличнішого лідера" сучасності пов’язаний із публікацією результатів опитування громадської думки, згідно з якими опозиційна "Європейська солідарність" вийшла на перше місце, а "слуги" і далі повзуть униз. Плюс очевидна рефлексія артиста погорілого театру на свою провальну пресконференцію, яка продемонструвала його непрофесійність, інтелектуальну неміч та неспроможність відповідати на виклики, що стоять перед країною", – заявили у "Європейській солідарності".

У партії вважають, що "репресії проти "Європейської солідарності" та Порошенка вкрай потрібні йому [Зеленському] як технологія відволікання уваги від своїх суцільних провалів та гучних скандалів".

Контекст

8 жовтня Медведчука повідомили про підозру в державній зраді та пособництві тероризму (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 і ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу). Кримінальне провадження стосується незаконного постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей на підконтрольну уряду територію України.

За даними слідства, за час існування схеми, у 2014–2015 роках, терористів "ДНР" і "ЛНР" профінансували на більш ніж 200 млн грн. Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомляла, що у справі, окрім Медведчука, фігурують ексрадник міністра енергетики Сергій Кузяра, а також "високопосадовці країни, Нацбанку тощо, керівники проросійських терористів на окупованих територіях, представники влади РФ".

Голова СБУ Іван Баканов заявляв, що в межах розслідування справи за підозрою на адресу Медведчука перевірятимуть причетність Порошенка та ексголови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

"Порошенко категорично відкидає звинувачення з боку влади та вважає їх класичним взірцем сфабрикованих, політично мотивованих справ і чорного піару проти політичних опонентів", – заявили у партії "Європейська солідарність".

Сам Порошенко заявляв, що 2014 року уряд України і він як глава держави "вимушені були рятувати ситуацію". Він наголосив, що Росія влаштувала тоді Україні "тотальну блокаду".