У МЗС «особливо розчаровані» позицією прем’єра Баварії щодо антиросійських санкцій

У МЗС «особливо розчаровані» позицією прем’єра Баварії щодо антиросійських санкцій

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України «особливо розчаровані» висловлюваннями глави баварського уряду і керівника Християнсько-соціального союзу Маркуса Зьодера, який виступив проти нових жорстких санкцій задля стримування Росії.

Про це йдеться у наданому Укрінформу коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

«На тлі останніх подій в українсько-німецьких відносинах та поточної безпекової ситуації в Україні особливо розчаровують висловлювання глави баварського уряду і керівника Християнсько-соціального союзу Маркуса Зьодера. Вони завдають шкоди двостороннім відносинам та підважують міжнародні зусилля задля запобігання новим хвилям агресії Росії проти України та агресивних дій проти інших країн Європи», - зазначив Ніколенко.

Він зауважив, що у Москві зараз прагнуть саме руйнування єдності у стримуванні Росії, аби й надалі втілювати свої агресивні плани.

«Підігрувати їм в цьому означає підривати безпеку і України, і Німеччини, і Європи загалом», - акцентував речник МЗС.

Він зауважив, що пан Зьодер наголошує на важливості постачання російських енергоносіїв до Німеччини, «однак газ та прибутки компаній не можуть бути важливішими за мир та життя людей».

«Що стосується тези глави баварського уряду про те, що Росія - це «складний партнер, але не ворог Європи», то нагадуємо про цілу низку відверто ворожих дій Кремля щодо Німеччини: вбивство російськими спецслужбами опонентів в самому центрі Берліна, хакерські атаки на депутатів Бундестагу, масові кампанії з дезінформації німецького суспільства», - зазначив Ніколенко.

У цьому контексті речник МЗС закликав Зьодера реалістично оцінювати безпекову ситуацію в Європі, ефективність інструменту санкцій та деструктивні дії Росії.

Читайте також: МЗС Німеччини не вважає відключення Росії від SWIFT найдієвішим заходом

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер у інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemaine Zeitung виступив проти жорстких санкцій щодо Росії, заявивши, що вона не є ворогом Європи і що вже запроваджені санкції давно малоефективні, а нові, наприклад, відключення Росії від фінансової системи SWIFT, закриття газопроводу "Північний потік-2" чи навіть припинення всіх поставок газу з Росії загалом торкнулися б і Німеччини.

Зьодер також виступив проти вступу України до НАТО найближчим часом.

Як повідомляв Укрінформ, командувач ВМС Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що Україна втратила Кримський півострів, і він ніколи не повернеться до її складу. Він також висловив думку, що Росія - важлива країна, з якою необхідно підтримувати діалог, а Путіна треба поважати.

МЗС України назвало категорично неприйнятними ці висловлювання командувача Військово-морських сил ФРН та зажадало роз’яснень від Берліна, яким чином вони корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи.

Увечері 22 січня Шенбах подав у відставку з посади командувача ВМС Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-