Чи можу я, громадянка України, зареєструвати шлюб у Лондоні, де наразі проживаю?
Оксана Проценко, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ
Фахові коментарі
07.06.2023

У європейських та інших розвинених державах процедура укладення офіційного шлюбу може мати особливості, але в цілому є стандартною.

Відтак, у разі реєстрації шлюбу між громадянами України, які на законних підставах проживають за межами України, така реєстрація здійснюється консулом відповідно до норм Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України 23.05.2001 N 32/5/101 (у редакції наказу Мін'юсту України, МЗС України 25.08.2004 N 90/5/191 ( z1066-04 ) та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 червня 2001 р. за N 473/5664 (далі –Інструкція).

Пунктом 4.1. вказаної Інструкції унормовано, що жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до дипломатичного представництва чи консульської установи України в країні перебування.

Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до дипломатичного представництва або консульської установи, то таку заяву, справжність підписів на якій має бути нотаріально засвідченою, можуть подати їх представники згідно з довіреністю, посвідченою у встановленому порядку.

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати новий шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, рішення суду України або висновок відділу реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним).

Згідно пункту 4.2. Інструкції особи, які бажають зареєструвати шлюб, зобов'язані пред'явити для посвідчення їх особи паспортні документи. У тих випадках, коли обидві особи, які бажають укласти шлюб, або один з них не досягли 16 років і відповідно до статті 23 Сімейного кодексу України їм надано право на шлюб, то реєстрація може бути проведена на підставі паспортного документа або свідоцтва про народження, у якому робиться запис про проведену реєстрацію.

Слід ураховувати, що Конвенція ООН про згоду на взяття шлюбу, шлюбний вік і реєстрацію шлюбу від 07.11.1962 р. зобов’язує країн-учасниць вживати заходів щодо недопущення так званих «дитячих шлюбів». Конвенція передбачає, що шлюб повинен бути зареєстрований відповідно до закону, після належного оголошення, у присутності представника влади, який має право на реєстрацію, в присутності свідків. Конвенція забороняє укладання шлюбу особою, яка не досягла мінімального шлюбного віку (крім випадків, коли компетентний орган, враховуючи інтереси сторін та конкретні обставини, надає відповідний дозвіл). Конвенція зобов’язує країн-учасниць забезпечити ведення відповідних реєстрів укладених шлюбів компетентним органом.

Слід звернути увагу на обов’язкову наявність візи або дозволу на перебування в країні того з майбутнього подружжя, який не є підданим Сполученого Королівства. Вид візи залежить від того, звідки родом партнер та чи бажаєте ви проживати у Великобританії після реєстрації шлюбу.

Відповідно до пункту 4.8. Інструкції після прийняття заяви про реєстрацію шлюбу консул повинен ознайомити осіб, які вступають у шлюб, з умовами і порядком реєстрації шлюбу та переконатися, що ці особи взаємно обізнані зі станом здоров'я, сімейним станом одна одної, а також роз'яснити їм права та обов'язки як майбутньому подружжю і батькам та попередити про відповідальність за приховування перешкод до вступу в шлюб.

Пунктом 4.9. Інструкції визначено, що реєстрація шлюбу відбувається після спливу одного місяця від дня подання заяви особами, які бажають укласти шлюб.

У виняткових випадках, на підставі спільної заяви осіб, які бажають вступити в шлюб, та документів, які підтверджують наявність поважної причини, консул може скоротити місячний строк

Згідно Інструкції реєстрація шлюбу за довіреністю або через представника не дозволяється. Присутність нареченої та нареченого в момент реєстрації їхнього шлюбу є обов'язковою.

Якщо громадяни, які бажають укласти шлюб, не можуть з'явитись з поважних причин до консула в установлений їм день, то строк реєстрації шлюбу на їх письмове прохання переноситься на інший день згідно з їх бажанням. У цих випадках строк перенесення реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви. Якщо особи, які подали заяву, не з'явилися до консульської установи протягом тримісячного строку з дня її подання і не повідомили причину неявки, то заява втрачає чинність.

Реєстрація шлюбу та видача подружжю свідоцтва про шлюб провадиться у приміщенні консульської установи в присутності осіб, які укладають шлюб.

За заявою наречених реєстрація шлюбу може бути проведена в іншому місці.

Отже, основними документами, необхідними для реєстрації шлюбу за межами України є:

• спільно подана заява про бажання вступити у шлюб;

• внутрішні та закордонні паспорти наречених (якщо в них раніше був штамп про шлюб, він повинен бути анульований);

• свідоцтво про розлучення (якщо хтось із пари раніше перебував у шлюбі) або про смерть одного з подружжя.

Важливо зазначити, що документи, які мають українське походження, повинні бути перекладені на мову держави, де проводиться церемонія, і апостильовані (завірені спеціальним штампом) в ДРАЦС чи консульстві України.

За реєстрацію шлюбу стягується консульський збір відповідно до тарифів консульського збору.

Про графік роботи, контакти та адресу консульського відділу Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії можна дізнатись за посиланням https://uk.mfa.gov.ua/

Якщо один з майбутнього подружжя не є українцем, то необхідно звернутися до компетентного органу іноземної держави. Зазвичай, вони є аналогами українських органів ДРАЦС. Документи для реєстрації шлюбу повинні бути підготовлені відповідно до вимог країни, в якій планується укладання шлюбу, з апостилем або бути легалізованими для цієї конкретної країни, а також перекладені на іноземну мову з посвідченням перекладу в нотаріуса.

Слід зазначити, що в Лондоні з 2004 року стало можливим зареєструвати цивільне партнерство, що дозволило одностатевим парам і парам, в яких один із подружжя змінив стать, жити в юридично визнаних інтимних стосунках, подібних до шлюбу. З 2014 року вже можливо реєструвати одностатеві шлюби. Але при цьому треба врахувати, що в силу норм статті 58 Закону України «Про міжнародне приватне право» одностатевий шлюб, укладений у Лондоні між громадянином України та іноземцем не буде визнаватись в Україні.

Детальніше про укладення шлюбу у Великобританії можна дізнатись за посиланням: https://cutt.ly/uwwfn0Hu

Підготувала Оксана Проценко, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ