У Болгарії узгодили склад уряду на наступні дев’ять місяців

П'ятниця, 2 червня 2023, 19:41

Представники ключових політичних блоків Болгарії – ГЕРБ-СДС і "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія" – Марія Габріель і Ніколай Денков – у п’ятницю дійшли остаточної згоди про склад майбутнього уряду на наступні дев’ять місяців.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на БНР.

На брифінгу в п’ятницю Денков, кандидат у прем’єр-міністри від "ПЗ-ДБ", оголосив, що партії дійшли згоди і щодо складу кабінету, і щодо способу забезпечення більшості для конституційної реформи.

"У понеділок об 11:00 годині ми повернемо папку президенту повною", – оголосив він, маючи на увазі виконання мандата на формування уряду, дорученого президентом Руменом Радевим.

Денков зазначив, що склад проєкту уряду з другим мандатом є консенсусом і підібраний так, щоб отримати ширшу підтримку в парламенті.

Як і передбачалось, він буде ротаційним прем'єр-міністром перші дев’ять місяців, тоді як Марія Габріель обійме посаду віцепрем'єра – міністра закордонних справ. У наступні дев’ять місяців вони поміняються ролями.

Два уряди і жодної коаліції: як Болгарія вийшла з політичної кризи та що це змінить для України

Серед інших кандидатур, міністром фінансів стане співлідер "Продовжуємо зміни" Асен Василев, а міністром оборони буде Тодор Тагарєв – військовий експерт, кандидатуру якого також лобіювала проєвропейська "Продовжуємо зміни".

Минулого тижня колишня єврокомісарка Марія Габріель, кандидатуру якої на посаду прем'єр-міністерки висунув найбільший парламентський блок у Болгарії – ГЕРБ-СДС, – оголосила про домовленість із блоком "ПЗ-ДБ" про формування ротаційного уряду.

У межах домовленості перші дев'ять місяців уряд очолить Ніколай Денков – кандидат у прем'єри від "ПЗ-ДБ", а Габріель буде віцепрем'єркою – міністеркою закордонних справ. Після цього вони поміняються ролями: Габріель очолить уряд, а Денков стане головою МЗС.

Це, як очікується, покладе край політичній кризі, яка охопила Болгарію в останні майже три роки й призвела вже до чотирьох дострокових парламентських виборів. У цей час саме відомий проросійськими поглядами президент країни Румен Радев мав повноваження призначати технічні уряди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.