1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW
ПолітикаЛатвія

Латвія передала Україні чотири гелікоптери Мі-17 і Мі-2

Тетяна Кирилюк
15 серпня 2022 р.

Також Латвія відновила програму лікування та реабілітації українських військовослужбовців.

https://p.dw.com/p/4FZHm
Mі-17
Мі-17 (ілюстративне фото)Фото: Christine-Felice Röhrs/dpa/picture alliance

Латвія передала Збройним силам України чотири гелікоптери Мі-17 і Мі-2. Про це у понеділок, 15 серпня, повідомляється на сайті міністерства оборони Латвії.

Міністр оборони країни Артіс Пабрікс вважає, що надані гелікоптери допоможуть українським військовим у здійсненні контрнаступу. "Захід має надавати Україні допомогу доти, доки вона цілком не звільнить всю свою територію від російських окупаційних сил", - наголошує він.

Раніше Латвія вже надала Україні військову допомогу на понад 200 мільйонів євро. Йдеться про боєприпаси, безпілотники, протитанкове озброєння, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, засоби індивідуального захисту та раціони харчування для військових. Як зазначає латвійське міністерство оборони, країна надає Україні одну з найсуттєвіших підтримок у світі по відношенню до валового внутрішнього продукту.

Читайте також: Дрони для України: чим допомагає Латвія

Крім того, з 15 серпня Латвія відновила програму лікування та реабілітації українських військових. У міністерстві закордонних справ країни повідомили, що латвійський уряд виділив на ці цілі 280 тисяч євро. Курс лікування в реабілітаційному центрі пройдуть 12 українських військових.

Така програма вже діяла з початку війни на Донбасі у 2014 році до 2019 року. За цей час у латвійських медичних закладах лікування пройшли 58 поранених українців. Поновити програму вирішили через повномасштабну війну Росії проти України.

Солідарність Латвії з Україною у війні

24 лютого, в перший день повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну, Латвія припинила видачу туристичних віз росіянам. Зараз країна активно просуває заборону на в'їзд громадян РФ до Європейського Союзу.

У квітні Сейм Латвії визнав російську агресію геноцидом українського народу.

У липні латвійський парламент заборонив постачання газу з РФ з 2023 року.

11 серпня Сейм Латвії визнав Росію країною-спонсоркою тероризму

Латвійські розвідувальні дрони для української армії