• USD 39.7
  • EUR 42.5
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

Моравецький закликав не допустити спроб Лукашенка і Путіна дестабілізувати регіон

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав західних союзників прокинутися від "геополітичного сну" і не допустити спроб самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та президента РФ Володимира Путіна дестабілізувати регіон

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький;
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький;
Реклама на dsnews.ua

Про це польський політик повідомив в інтерв'ю, передає "ДС" з посиланням на BBC.

За словами Моравецького, нещодавні події показали, що Кремль та його союзники хочуть змінити геополітичну систему та роз'єднати ЄС. 

Прикладом таких дій він назвав нарощування російських військ біля кордонів України, різке зростання цін на газ та кризу на кордоні Польщі з Білоруссю.

"Погані речі можуть статися, наприклад, в Україні, або може виникнути ще одна величезна міграційна проблема для всієї Європи", — сказав він, закликавши союзників діяти, поки не пізно. 

"Ми повинні прокинутися від цього геополітичного сну. На слід спільно працювати над варіантами, як призвести до деескалації, впоратися з цими ризиками, і що зробити, аби зменшити силу спроб Лукашенка та Путіна дестабілізувати цю частину світу", — сказав він.

Моравецький заявив, що "безпосереднім винуватцем" прикордонної кризи був самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко, але у нього "є свій спонсор, у нього є свій керівник" у Кремлі, сказав він, маючи на увазі президента Росії Владіміра Путіна.

"Зібрані разом шматочки пазла дають не дуже хорошу картину", — підсумував польський прем'єр.

Нагадаємо, 29 листопада міністр оборони Білорусі Віктор Хренін оголосив про те, що Білорусь спільно з Росією збирається провести військові навчання "щодо прикриття південних кордонів".

Також за інформацією міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, на російсько-українському кордоні розміщено військовий контингент РФ чисельністю 115 тисяч осіб.

Окрім того, у Міністерстві оборони Польщі заявили, що білоруські служби "майже щоночі" пошкоджують паркан, щоб дозволити мігрантам нелегально потрапити до Польщі. З початку року польські прикордонники зафіксували майже 40 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону.

Редактор: Віктор Костенко
    Реклама на dsnews.ua