Спеціальні потреби

Нові правила імміграції до США – все, що потрібно знати


У 2019 році американське громадянство здобула рекордна за останнє десятиліття кількість іноземців - 834 тисячі. У 2017 році іноземки народили близько 10 тисяч дітей на території США. В адміністрації Білого дому заявляли про зменшення потоку іммігрантів до країни.

Легально іммігрувати до США стало складніше, а власників «зелених карток» відтепер легше депортувати. На початку року адміністрація Дональда Трампа зробила імміграційні правила більш суворими. Подивимось, що ж саме змінилось.

Нові правила для тих, хто хоче отримати «зелену картку»

Якщо ви хочете отримати право на постійне проживання, вам можуть відмовити у цьому, якщо вас вважатимуть «тягарем для суспільства». Під цю категорію підпадають люди, які протягом понад року з останніх 36 місяців користувались допомогою держави. Зокрема, це:

  • безкоштовне медичне страхування
  • талони на їжу
  • субсидоване житло
  • тимчасова допомога для сімей у скруті
  • фінансова допомога для людей старших за 65 років або з інвалідністю

Нові правила для власників «зелених карток»

Якщо ви маєте «зелену картку», тобто посвідку на проживання у США, то за новими правилами тепер вас можуть легше депортувати, якщо:

  • ви не вказуєте у своїй податковій декларації, що ви – іммігрант, або якщо ви приховуєте від податкової частину своїх прибутків.
  • ви чоловік віком від 18 до 25 років і ви не стали на військовий облік у Сполучених Штатах
  • ви тривалий час перебуваєте поза межами США. Це може бути сприйнято, як «відмова» від «зеленої картки»

Порушення цих правил через незнання не можна буде списати на «помилку» - міграційні служби можуть депортувати вас без права повернутись до США.

Нові правила імміграції до США – все, що потрібно знати. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Також всі ці порушення можуть стати причиною для відмови у наданні громадянства.

Нові правила для шукачів притулку у США

Якщо ви хочете отримати політичний притулок у США, то для вас змінилось кілька правил:

  • біженцям, що перетнули кордон США нелегально, відмовлятимуть
  • час розгляду заявок про дозвіл на роботу подовжено – раніше міграційна служба мала оголосити про рішення протягом 30 днів
  • шукачі притулку повинні подавати прохання на продовження права на роботу за 90 днів до закінчення документу
  • якщо у проханні про притулок відмовлено, право на роботу автоматично скасовується
  • біженцям, які потрапили до США через іншу країну й не просили притулку там, відмовлятимуть у притулку у США

Скасування легального пологового туризму

Якщо ви хочете народити дитину у США, надавши їй таким чином американське громадянство, то вам відтепер можуть відмовити в американській візі. Народжувати у США не є незаконним, але якщо консульство вирішить, що основна мета поїздки – народити у Сполучених Штатах, то у візі можуть відмовити. Бо в такому випадку людина, що подається на туристичну візу, збрехала про намір своєї поїздки і має нетуристичну мету – народження дитини.

Якщо ж ви вже мали візу й народили, перебуваючи у США, то адвокати радять самостійно оплачувати всі медичні послуги й не користуватись допомогою від держави.

Крім того, якщо ви хочете приїхати на лікування в Америку, то для візи на отримання медичних послуг у США потрібно буде довести свою "спроможність і готовність" самостійно платити за медпослуги та мати попередню домовленість із лікарем.

Пологовий туризм: як ціла індустрія працює на майбутніх українських батьків у Маямі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:01 0:00

Нові обмеження для шукачів громадянства США

Якщо ви маєте право на проживання й хочете отримати американський паспорт, тобто пройти процес натуралізації, то у 2020 році співбесіда й тест на знання стануть складнішим. Цей тест проводить Служба громадянства та імміграції США (скорочено – USCIS). Зазвичай він перевіряв лише базові знання історії країни та базовий рівень англійської. Тепер майбутні громадяни повинні будуть показати кращі навички читання, писання й говоріння англійською, а також знати історію та урядовий устрій США.

Також імміграційна служба розширила перелік порушень, через які іноземець не зможе отримати американський паспорт. Окрім тяжких злочинів, це:

  • змова для розповсюдження наркотичних препаратів,
  • ухиляння від сплати податків,
  • банківське шахрайство,
  • сексуальне домагання й залякування (харасмент).

Підвищення вартості оформлення легальних документів у США

Інші новації передбачають підвищення вартості отримання права на роботу, «зеленої картки» чи громадянства:

- заявка на отримання громадянства (N-400) подорожчала з $640 до $1,170
- заявка на отримання дозволу на роботу (I-765) зросте з $410 до $ 490
- петиція на зняття обмежень для постійного проживання через одруження (I-751) з $595 до $760
- заявка на дозвіл повернення до США для законного мешканця, якщо втрачено паспорт/візу (I-193) з $585 до $ 2,205
- заявка на надання права на роботу з неімміграційним статусом (I-129) з $460 до $560-815 (залежно від типу візи)
- заявка на надання притулку для біженців коштуватиме $50 (була безкоштовною)

Деякі категорії міграційних заявок подешевшали, зокрема, заявка про надання статусу постійного мешканця через роботодавця (I-140) з $700 до $545.

Чимало імміграційних форм із цього року стали доступні онлайн – раніше всі заявки й усі документи необхідно було відправляти поштою до імміграційної служби США. Зокрема, це заявки на отримання посвідки на проживання, права на роботу, права на працевлаштування з неімміграційно метою, заявки на отримання притулку. Онлайн можна буде слідкувати за статусом розгляду своєї справи.

13 американських штатів спробували оскаржити нові правила, однак наприкінці січня Верховний суд США підтримав ініціативи адміністрації Білого дому. Тому більшість з цих новацій починають діяти уже від 24 лютого.

"Голос Америки" також повідомляв, що Верховний суд США підтримав своїм рішенням законність політики уряду у відповідності до якої іммігранти, "які з високою ймовірністю можуть у будь-який час потребувати утримання за рахунок держави (public charge - англ.)" не відповідатимуть умовам щодо набуття статусу постійного резидента США, отримання т.з. "зеленої карти". Іншими словами, це дозволило так званий "іспит на багатство".

Дивіться також: Як стають американськими громадянами? Відео

Як стають американськими громадянами? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG