Категорія
Ексклюзив ТСН

Попередження про підготовку росіянами підриву Каховської ГЕС світ ігнорував рік: не бачить, хто винен, і тепер

Росія готує терористичний акт на Каховській ГЕС, про це українська влада одразу попереджає світ / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Каховську ГЕС замінували, власне, одразу по захопленню, ще у квітні 2022 року, а через пів року окупанти мінують шлюзи й опори.

Про ймовірну катастрофу міжнародного масштабу Україна попереджала ще минулої осені. Українська влада вимагала від світових політиків направити на ГЕС до Нової Каховки міжнародну спостережну групу, йдеться в ТСН.

Нова Каховка всього за 80 кілометрів від Криму, російська армія окупувала її в перший день повномасштабного вторгнення, але стратегічною ціллю окупантів було Каховське водосховище. Саме звідти подається вода до Північнокримського каналу, ГЕС захопили того ж дня.

Після окупації Нової Каховки російські загарбники фактично перетворили місто на свою військову базу. Каховську ГЕС замінували, власне, одразу по захопленню, ще у квітні 2022 року, а через пів року окупанти мінують шлюзи та опори. На дамбі залишають два військові тентовані “КАМАЗи”, завантажені ящиками з вибухівкою.

Росія готує терористичний акт на Каховській ГЕС - про це українська влада одразу попереджає світ, а в жовтні 2022-го Володимир Зеленський закликає ООН, Європейський Союз, інші міжнародні організації направити на окуповану гідроелектростанцію міжнародну спостережну місію разом з українськими фахівцями.

Але тоді міжнародні політики Україну не почули, і це попри сценарії розвитку подій, які надавала Україна. Зокрема, що Крим надовго може залишитися без води.

Та Росія і далі свідомо готувала підґрунтя для масштабної катастрофи. В листопаді Зеленський збирає Ставку головнокомандувача та звертається вже безпосередньо до Москви. “Я хочу зараз ще раз попередити кожного окремо в Москві, хто ухвалює відповідні рішення, будь-яка ваша спроба підірвати Каховську ГЕС і затопити нашу територію та зневоднити ЗАЕС означатиме оголошення вами війни всьому світу. Подумайте, що з вами тоді буде”, - заявляв президент.

Минулої ночі російські вибухівка на Каховській дамбі здетонувала. Так почалася екологічна катастрофа.

В перші хвилини після підриву на твіттер ООН з'являється повідомлення, що сьогодні святкують міжнародний день російської мови. "Російське командування російською мовою дало наказ підірвати Каховську дамбу. Чудовий день в ООН для святкування російської мови! ООН твітить про культурне розмаїття, ігноруючи найбільшу катастрофу в Європі за останні десятиліття, спричинену виключно Росією. Навіщо мовчати?” - обурюється речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

ЗМІ підраховують - на те, аби написати твіт із засудженням підриву Каховської ГЕС, в ООН пішло 9 годин. Утім, повідомлення, яке зрештою закликає захищати цивільних, так і не називає, хто ж спричинив катастрофу.

Вимовити слово "Росія" не наважується і канцлер Німеччини. Олаф Шольц, утім, рішуче закликає продовжувати підтримувати нашу державу. Саме розв'язана Росією війна стала причиною катастрофи - таке повідомлення лунає від Британії. А от країни Балтії та очільник чеського МЗС державу-агресорку називають терористкою, яку треба зупинити. Покарати Москву за скоєне обіцяють у Брюсселі.

Читайте також:

Відголоски підриву Каховської ГЕС відчує Одеса: хвиля з брудом із підтоплених стоків і цвинтарів прямує до моря

На Дніпропетровщині подекуди в кранах зникла вода, осушені фонтани: місцевих готують до невтішного розвитку

Дніпро в Запоріжжі різко міліє: подекуди вода відійшла на 20 метрів

НаживоУсі публікаціїКраще з YoutubeЕксклюзив ТСНУкрaїнaПолітикаВійнаГламурПроспортЛедіЗдоров’яАстрологіяВідеоРецептиЕкономікаКиївЛьвівЦікaвинкиПопулярні тегиВипуски ТСНСвітТуризмАвтоНаука та ITДопомогаРізнеРедакція