стрічка

Російські ЗМІ тиражують фейк про білоруські винищувачі у повітряному просторі України

19 Січня 2022, 10:49
Російські ЗМІ тиражують фейк про білоруські винищувачі у повітряному просторі України 5114
Російські ЗМІ тиражують фейк про білоруські винищувачі у повітряному просторі України

Ввечері 18 січня в одному з Telegram-каналів з’явилося повідомлення про те, що Луцьк, Львів і Васильків начебто підняті по бойовій тривозі у зв’язку з заходом трьох білоруських винищувачів на територію України.

Згодом з’ясувалося, що це фейк і невдалий жарт, проте інформацію вже встигли розповсюдити російські і проросійські ЗМІ, прив’язавши до неї ще більше брехні і маніпуляцій. 

ФЕЙК

Повідомлення про білоруські винищувачі з’явилося о 21:35 18 січня у Tеlеgram-каналі PUNISHER UA.  А вже о 22:43 самі ж адміністратори назвали свій допис «вкидом» і перепросили за нього. Проте видаляти не стали.  Зрозуміло, що офіційних підтверджень цієї інформації також не було.

 

Повідомлення масово поширили по військових чатах і месенджерах. Далі його розтиражували російські і проросійські сайти, які вже не скупилися на нові брехливі «подробиці».

Заголовки російських і проросійських видань

Зокрема, деякі сайти написали, мовляв, українські засоби масової інформації поширили повідомлення, яке може бути неправдивим, бо «Україна останнім часом активно розповсюджує відомості провокаційного характеру, втягуючи Росію і її союзників в інформаційну війну».

Інформація на одному з російських сайтів

Однак ми не знайшли такої інформації на українських новинних сайтах. Вкид розповсюдили по Telegram-каналах і месенджерах. Брехня і те, що Україна втягує Росію в інформаційну війну, адже все відбувається якраз навпаки. Особливо на фоні російсько-білоруських навчань «Союзная решимось», адже 18 січня російські війська почали заходити до Білорусі, щоб у лютому почати відпрацьовувати «протистояння Польщі, Україні та країнам Балтії».

І як ми повідомляли раніше, це сигнал-попередження для України, адже можна очікувати нових провокацій на українсько-білоруському кордоні.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024