Україна має списки жителів окупованого Донбасу, які отримали російські паспорти — секретар РНБО

Борис Ткачук, фото
Борис Ткачук
Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Росія могла видати жителям непідконтрольних Україні територій Донбасу вже близько 156 тисяч своїх паспортів. Україна має списки імен цих людей.

Про це він сказав в інтерв’ю «Ліга.net». Наразі в РНБО не вирішили, що робити з такими громадянами.

«Ми фізично не можемо на це повпливати. Сьогодні ми розробляємо певні пропозиції, що б ми повинні були зробити», — сказав Данілов.

Він також зазначив, що такі люди зможуть представляти непідконтрольні території Донбасу у можливих спільних патрулях на українському кордоні залежно від того, «як будуть себе поводити».

«Людей, які їх отримали (російські паспорти — ред.) і при цьому мають паспорти з нашим гербом, дуже багато. Це не означає, що вони їх знищують», — зазначив Данілов.

Нагадаємо, 14 червня 2019-го у Росії почали видавати російські паспорти жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей. Міністерство закордонних справ України вважає провокаційним актом видачу паспортів РФ мешканцям окупованих територій Донбасу.

На початку січня 2020 року в Росії заявляли, що у 2019-му понад 196 тисяч жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку.

читайте також
«Душевно, досі сльози на очах». Мешканці Донбасу отримують російське громадянство «Ми псковські?!». У самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» вивчають прописку у виданих російських паспортах
  • 24 квітня 2019-го президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для мешканців окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей. Помічник президента РФ Владислав Сурков назвав це рішення «справедливим та неминучим», а «очільники ДНР» та «ЛНР» подякували за нього.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти та назвав крок Росії новим «паспортним» етапом окупації Донбасу.
  • Переможець на виборах президента України Володимир Зеленський заявив, що Росії не варто даремно витрачати часна спроби спокусити громадян України паспортами РФ.
  • У МінТОТ заявили, що жителів «ДНР» і «ЛНР», які отримають російські паспорти, можуть позбавити громадянства України.
  • 8 травня 2019-го уряд України визнав недійсними паспорти, які РФ видає на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Також в уряді заявили, що ті жителі окупованого Донбасу, які отримають паспорти РФ, можуть залишитися без пенсій та соцвиплат від України.


Поділитися: