Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

До турецького порту прибуло судно з тимчасово окупованого Бердянська. Ймовірно, корабель привіз українське зерно

Україна звернулася до Туреччини з проханням затримати та арештувати російське вантажне судно Zhibek Zholy, яке прибуло до турецького порту Карасу. Ймовірно, цей корабель привіз українське зерно з тимчасово окупованого Бердянська.

Про це пишуть Reuters та посол України в Туреччині Василь Боднар у своєму Facebook.

« У порт Карасу зайшов корабель Zhibek Zholy з окупованого Бердянська. На підставі листа Офісу Генпрокурора звернулися до турецької сторони вжити невідкладних заходів. Переконаний, що прийняті рішення упередять спроби порушення суверенітету України!» — написав посол.

Офіс генпрокурора України звернувся до Туреччини з проханням провести огляд цього судна, вилучити зразки зерна для проведення експертизи та витребувати інформацію у перевізників про походження такого зерна. Про це йдеться у відповідному листі, з яким ознайомилася агенція Reuters.

Також у цьому документі Офіс генпрокурора повідомив про причетність судна «Жибек Жоли» до « незаконного експорту українського зерна » з Бердянська. А корабель прямував до Туреччини з 7000 тонн вантажу.

Як написав 30 червня російський пропагандистський ресурс ТАСС, окупаційна влада Запорізької області заявила, що з порту тимчасово окупованого Бердянська « вийшло перше торгове судно з 7 тисячами тонн зерна ».

Викрадення українського зерна

10 травня розвідка Міноборони України  повідомила, що окупанти вже вивезли велику частину викраденого з України зерна у Середземне море. Вже тоді розвідники припускали, що продукцію везуть у Сирію, а звідти контрабандою продаватимуть до інших країн Близького Сходу.

Після цього Міністерство закордонних справ  попередило  країни-споживачі, що партії зерна, які продає росія, можуть містити вкрадене з тимчасово окупованих територій України зерно, отримане внаслідок мародерства.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що від початку повномасштабного російського вторгнення рф вивезла з тимчасово окупованих територій України щонайменше 400 тисяч тонн зерна. Це більш як четверта частина з усього зерна, що було там на момент окупації.