Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najabsurdnejší HOAX o vakcíne: Týmto kontaminujú Slovensko! Zákaz vychádzania ako zásterka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aj po takmer roku odvtedy, ako sa na Slovensku začalo očkovať proti ochoreniu Covid-19, sa na sociálnych sieťach stále šíria nezmyselné hoaxy. Jedným z takých je, že vakcína obsahuje grafén oxid.

archívne video

Minister zdravotníctva je za akýkoľvek spôsob podpory očkovanie, na zhodnotenie pandemickej situácie je priskoro (Zdroj: Topky/Maarty)

Prvá zmienka o tom, že vo vakcíne proti ochoreniu Covid-19 je grafén oxid, sa objavila už v júli tohto roku. Išlo o konšpiráciu na základe neoficiálnej analýzy španielskeho profesora, ktorý skúmal jedinú vzorku s nejasným pôvodom. Sám o svojich záveroch hovorí, že neposkytujú presvedčivý dôkaz. 

KORONAVÍRUS Vedci prišli na to, čo spôsobuje zrazeniny po vakcíne AstraZeneca: Toto môže byť problém

Samotná spoločnosť Pfizer tieto hoaxy dementovala s tým, že v ich vakcínach sa táto látka nevyskytuje a rovnako nie je uvedená v zložení žiadnej z doteraz používaných vakcín proti ochoreniu Covid-19 na celom svete. Podľa Úradu pre potraviny a liečivá USA, ale aj podľa slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, vakcína Corminaty od spoločnosti Pfizer/Biontech po nariedení obsahuje: 6 dávok po 0,3 ml s 30 mikrogramami tozinameranu v každej dávke.

Ďalšie zložký sú:

  • 4-hydroxybutyl)azándiyl)bis(hexán-6,1-diyl)bis(2-hexyldekanoát) (ALC-0315),
  • 2-[(polyetylénglykol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid (ALC-0159),
  • 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholín (DSPC),
  • cholesterol,
  • chlorid draselný,
  • chlorid sodný,
  • sacharóza,
  • voda na injekcie,
  • hydroxid sodný (na úpravu pH),
  • kyselina chlorovodíková (na úpravu pH).

 

Čo je grafén oxid?

Grafén oxid je oxidovaná forma grafénu, teda supertenká forma bežného uhlíka. Grafén je jeden z najpevnejších a najtenších materiálov na svete. Pre jeho výnimočné vlastnosti sa mu snažia vedci nájsť využitie pri výrobe elektroniky, oblečenia či solárnych panelov. Naopak, grafen vo vakcínach by nemal žiadny význam v nijakej forme. 

Napriek tomu sa aj po polroku nájdu ľudia, ktorí šíra niekedy až absurdné "zaručené informácie", pri ktorých sa racionálne zmýšľajúci človek musí chytať za hlavu. Naposledy sa jeden z takýchto hoaxov objavil na sociálnej sieti a bol vyšperkovaný do ešte väčších nezmyselných rozmerov potom, čo vláda na Slovensku opäť schválila núdzový stav a s ním spojené obmedzenia pre ľudí. 

"Zákaz vychádzania od 5. hod. rána do 1 hod. noci. Prečo asi? Kontaminácia vzdušného priestoru nad Slovenskom. Oxid grafénu. K*rvy jedné zapredané. Potom sa čudujeme, prečo sú ľudia chorí na zápal pľúc," napísal na sociálnej sieti Facebook Peter. 

Viac o téme: HoaxVakcínyKoronavírusOxid grafenu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu