Інспектори МАГАТЕ відвідають два українські ядерні об’єкти на тлі заяв росії про розробку «брудної бомби»

Денис Булавін
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готується проінспектувати два українські ядерні об’єкти на тлі заяв росії про розробку Україною «брудної бомби».

Про це повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

«МАГАТЕ інспектувало один із цих об’єктів місяць тому. Всі наші висновки узгоджувалися з деклараціями України про гарантії. Жодної незаявленої ядерної діяльності або матеріалів там не виявлено», — зазначив він.

МАГАТЕ готується відвідати ядерні об’єкти найближчими днями. Метою візитів є виявлення будь-якої можливої ​​незаявленої ядерної діяльності та матеріалів, зазначили в агентстві.

Інспекція буде здійснюватися на запит України. Нагадаємо, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 24 жовтня провів розмову з гендиректором організації Рафаель Гроссі, під час якої запросив МАГАТЕ в Україну.

Кулеба запропонував надіслати експертів на мирні об'єкти в Україні, які росія описує як місця розробки «брудної бомби».

Що за «брудна бомба»?

Це концепція зброї, що поєднує в собі звичайну вибухівку та радіоактивний матеріал. Міністр оборони росії сергій шойгу 23 жовтня у телефонних розмовах із главами Міноборони Франції, Великої Британії й Туреччини заявив, що Україна нібито готує провокації із застосуванням «брудної бомби».

Уряди Сполучених Штатів, Великої Британії та Франції спільно засудили такі заяви росії, а також наголосили на продовженні підтримки України у війні.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що росія заявами про намір України застосувати «брудну бомбу» хоче сповільнити або зупинити військову допомогу від Заходу. Оскільки рф стикається з невдачами на полі бою.

На заяви шойгу відреагували й в Україні. Президент Володимир Зеленський у відеозверненні сказав, що «всі добре розуміють, хто є джерелом усього брудного, що тільки можна уявити в цій війні».

А Дмитро Кулеба назвав слова шойгу брехнею росії, яка «настільки ж абсурдна, наскільки й небезпечна».

читайте також
Ядерний градус зростає. Як реагуватиме Захід Ядерний удар: як підготуватися, щоб вижити


Поділитися: