Повернутися до рейтингу

Олексій Резніков в рейтингу «Рейтинг міністрів. Як експерти оцінили діяльність уряду Дениса Шмигаля за рік»

Олексій Резніков

Олексій Резніков

Хто він/вона:
Міністр оборони. Призначений на посаду 4 листопада 2021-го року, раніше — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Змінив на посаді Андрія Тарана (міністр з 4 березня 2020-го по 3 листопада 2021-го)
Середня оцінка:
5,5

Діяльність міністерства оборони у 2021 році експерти оцінюють стримано. "На жаль, жодна проблема армії, як переозброєння чи перехід на стандарти НАТО, не вирішилася навіть частково. У країні, яка воює, такий "застій" призвів до відтоку з армії ініціативних офіцерів", — каже Михайло Жирохов. Не було вирішено й питання формування Державного оборонного замовлення, тож виникли проблеми з його виконанням.

"Для України було важливо відійти від моделі, коли Міністерство оборони повністю контролювало Генеральний штаб; не лише теоретично, а й фактично перейти до натовської, за якої керівництво міністерства виконує політичні функції, а Генштаб керує Збройними силами. Дотепер практично всі міністри оборони та начальники Генштабу були генералами, які сперечалися, хто кому підкоряється, боролися за владу", — наголошує Ігор Романенко. Саме свідками такого протистояння між міністром Андрієм Тараном та головнокомандувачем Русланом Хомчаком усі стали у 2021 році. В результаті обидва втратили посади. "Зеленський зрозумів, що протистояння взагалі неприпустиме під час гібридної війни", — упевнений Романенко. На зміну Хомчаку прийшов генерал Валерій Залужний, а Тарану — ексміністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. "Є надія, що він не "мірятиметься статусом і лампасами" з головкомом і не втручатиметься" у безпосередню діяльність армії", — резюмує Олег Старіков.

На Резнікова покладаються надії насамперед як на адміністратора, який має досвід керівництва міністерством.

Оцінювали:

Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ

Михайло Жирохов, військовий експерт

Олег Старіков, військовий експерт

Олег Жданов, військовий експерт

Олексій Мусієнко, політичний та військовий експерт