• Головна
  • Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів
14:01, 25 жовтня 2022 р.

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів

Незважаючи на те, що до кінця листопада синоптики прогнозують теплі дні, столиця, з першими ранковими заморозками, розпочала опалювальний сезон.

За словами Кличко, таке рішення ухвалили насамперед з огляду на погодні умови: поступове похолодання та низьку температуру вночі.

Чим обумовлена рання подача тепла в оселі мешканців столиці? Наскільки великі ризики залишитися без тепла через обстріли інфраструктурних об’єктів? Та як столиця готується пережити найстрашнішу зиму за останні 20 років?

44.ua зібрали думки та прогнози міських чиновників та експертів.

"Там, де вже тепло, у тих будинках люди не користуються обігрівачами"

В той час, як на фоні загрозливої енергетичної ситуації людей закликають економити газ, електроенергію і готувати теплий одяг, місто розпочинає опалювальний сезон.

Далеко не всі підтримали це рішення, коли за вікном +14. Так, голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розкритикував його, наголошуючи, що погодні умови дозволяють почати опалювальний сезон пізніше - з листопада. Причину завбачливо теплих батарей пояснив заступник міського голови Петро Пантелеєв в інтерв’ю "Українській правді". За словами чиновника, вчасно розпочатий опалювальний сезон зменшить енергоспоживання Києва і допоможе енергетикам.

Каже, якщо відтермінувати постачання опалення в будинки мешканців, кияни вмикатимуть обігрівачі та кондиціонери, що призведе до збільшення навантаження на мережі. До того ж, накопичені запаси газу в країні дозволяють розпочати опалювальний сезон у столиці вчасно, тому наразі Київ може забезпечити температуру в квартирах на рівні минулих років.

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів, фото-1

Попри це, влада не виключає і активно готується до того, що взимку у багатоквартирних будинках столиці через обстріли, опалення може бути відсутнє по кілька днів, а то і більше. 

Така вірогідність є. Вона пов'язана не з дефіцитом газу чи технологічними питаннями, а з тим, що ворог полює на наші інфраструктурні об'єкти, руйнує енергетичні об'єкти. Ми повинні це розуміти та усвідомлювати, - говорить Пантелеєв.

Київ закуповує мобільні котельні

Враховуючи серйозні ризики того, що мережа централізованого опалення може бути виведена з ладу в результаті удару ракет чи безпілотників, влада заздалегідь готує альтернативні джерела опалення, аби не допустити "армагеддону".

Так, резервним джерелом теплопостачання для міста стануть пересувні котельні, повідомляв Кличко.

Вони забезпечуватимуть теплом лікарні, дитсадки, школи і працюватимуть в пунктах обігріву, які розгорне місто. За словами Пантелеєва, місто сподівається їх отримати через півтора місяця. Скільки їх буде - наразі невідомо.

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів, фото-2

Чиновник пояснив, що мобільна котельня працюватиме як електрогенератор, просто виробляє не електроенергію, а тепло. І виконуватиме ту ж функцію, що і звичайна котельня.

Купувати електрообігрівачі - немає сенсу

Основний тренд нинішнього опалювального сезону - економія енергоресурсів. А електрообігрівачі можуть швидко вивести з ладу загальну енергосистему, тому їх використання необхідно суттєво мінімізувати, наголошує чиновник.

Країна живе і працює в графіку аварійних відключень, тому з електроприладами треба бути дуже обережним, мінімізувавши їх використання. Купувати їх зараз, на мій погляд, немає сенсу, - каже Пантелеєв.

І додає, що нормативні показники температури в оселях цього року не переглядатимуть: температура триматиметься на рівні 18 градусів. Тож обіцяє, що суттєвого зниженя температури в оселях киян(до 14-16 градусів) - не буде.

Річ у тім, що система централізованого теплопостачання міста спроєктована і сконструйована так, що менше певних показників давати не може. Думаю, температура буде десь 18 градусів, - запевнив посадовець.

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів, фото-3

Не слід сподіватися просто на гарячі батареї

Тим часом, на тлі руйнування об’єктів критичної інфраструктури країною-агресоркою, подорожчання блакитного палива та недофінансування сфери ЖКГ, експерти радять на цей опалювальний сезон краще запасатися дровами і буржуйками, адже зима для України буде непростою.

За словами директора Інституту трансформації суспільства, політолога та економіста Олега Соскіна, найбільше постраждають люди, які живуть у багатоповерхівках.

"Не можна на цей період залишатися жити у "фабриках лайна", якими є хмарочоси. Найбільше постраждають ті люди, які живуть в таких будинках", – зазначає експерт.

А от виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк радить тим, хто живе в індивідуальних житлових будинках, встановити піч та закупити додаткові електроприлади для обігріву: дрова, пелети, брикети. За можливості, утеплити стіни будинку.

Чи готовий Київ до найстрашнішої зими? Прогнози влади та експертів, фото-4

А мешканцям багатоквартирних висоток придбати портативний генератор у під’їзд. Також, де це можливо – обладнати котельні, що працюють на твердому та альтернативному паливі.

Ви маєте мати план, що робити, якщо не буде газу, якщо не буде електроенергії. Переселитись на зимовий період у село до будинку з пічним опаленням – це теж імовірна частина плану. Подбайте про енергоефективність вашої квартири та кожної кімнати. Перевірте труби, герметизуйте вікна, максимально утеплюйте оселі, – наголосив експерт.

Розвиток ситуації в енергетиці залежить від подальших дій агресора

Тим часом, за словами глави держави Володимира Зеленського, з 10 жовтня внаслідок російських ударів було зруйновано 30% електростанцій - це спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Та попри це ситуація залишається повністю контрольованою.

Водночас, українська енергетика може лягти, якщо рівень пошкоджень через російські обстріли досягне 50%, каже військовий експерт Олег Жданов. Тож, все залежатиме, в якому руслі країна-терористка продовжить завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі.

Вас також може зацікавити: У Києві близько 30% містян вже мають опалення: коли підключать решту

Головні новини Києва - 44.ua у Телеграмі: актуальні та превірені новини столиці та України для тих, хто цінує свій час

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Київ # Київщина #війна #новини #сьогодні #опалювальний сезон #Кличко #Пантелєєв
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...