Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Китай наймає західних блогерів, щоб покращити імідж Олімпіади у Пекіні

Генконсульство Китаю в Нью—Йорку підписало контракт на 300 тисяч доларів для співпраці з блогерами, щоб покращити імідж зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Низка країн оголосила політичний бойкот Олімпіаді в Китаї, а активісти закликали взагалі її скасувати.

Про це пише The Guardian.

Ще у листопаді 2021 року Віпіндер Джасвал, кореспондент Newsweek та колишній керівник Fox News і HSBC, підписав контракт із генконсульством Китаю щодо «розробки стратегії та проведення кампанії» зимових Олімпійських ігор та Паралімпійських ігор.

Згідно з угодою, у період з 22 листопада до 13 березня блогери мають створити 3-5 матеріалів для Китаю. 70% контенту буде пов'язано з культурою, зокрема про історію Пекіна, культурні реліквії, сучасне життя людей та нові тенденції. Ще 20% мають висвітлювати «співпрацю та будь-які позитивні моменти у відносинах між Китаєм та США».

Джасвал стверджує, що компанія вже отримала до 50 пропозицій від інфлюенсерів: від колишніх олімпійців до підприємців.

Одразу ж після підписання угоди Джасвал отримав 210 тисяч доларів. Він пообіцяв Пекіну, що забезпечать приблизно 3 мільйони показів у соціальних мережах, якими найбільше користується молодь у США: TikTok, Instagram тощо.

Він заявив, що добре обізнаний із ситуацією щодо репресій проти уйгурів та Гонконгу, але запевнив, що просто намагається підкреслити «чесність та гідність Олімпійських ігор».

«Бойкоти не сприяють порозумінню… Я не підтримую бойкоти. Вони неефективні, недоречні та несуттєві», ㅡ сказав Джасвал.

Бойкот Олімпіади

На тлі наближення зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні низка країн долучилися до  політичного бойкоту  цього заходу. Так, вже США, Велика Британія, Канада, Нова Зеландія, Австралія та Литва оголосили, що не будуть відправляти своїх дипломатів на Олімпіаду.

Цей дипломатичний бойкот Пекіну пов'язаний із придушенням демократичних прав у Гонконзі та репресії щодо уйгурів ㅡ меншини, що мешкає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Активісти, які борються за права уйгурів, наголошують на тому, що Пекін порушує їхні права: дискримінує, відправляє на «перевиховання» та переслідує.

А у грудні тибетські студенти прикували себе велосипедними замками до олімпійських кілець перед швейцарською штаб-квартирою Міжнародного олімпійського комітету (МОК) на знак протесту проти Олімпіади. Вони заявили, що Китай відповідальний за «найгіршу кризу прав людини» у Тибеті, Тайвані, Гонконгу тощо.