Naujienų srautas

Lietuvoje2022.01.22 18:41

Neformalios Europos energetikos ministrų tarybos centre – aukštos energijos kainos ir „Gazprom“ galimas manipuliavimas rinka

ELTA 2022.01.22 18:41
00:00
|
00:00
00:00

ES Tarybai pirmininkaujančioje Prancūzijoje, Amjeno mieste, sausio 20-22 d. įvyko neformali Europos Sąjungos (ES) energetikos ir aplinkos ministrų taryba.

Energetikos ministrai diskutavo dėl aukštų energijos kainų, kurias šiuo metu patiria Europos vartotojai, ir galimų sprendimų jas amortizuoti, pažymima Energetikos ministerijos pranešime. Energetikos komisarės Kadri Simson teigimu, energijos kainos išlieka aukštos ir nestabilios, taip pat tampa aišku, kad kainos išliks aukštos ilgiau, nei buvo prognozuota. Šią savaitę gamtinių dujų saugyklų Europoje užpildymo lygis pasiekė 47 proc., esminė to priežastis – „Gazprom“ sumažintas dujų tiekimas.

D. Kreivys pažymėjo, kad šiuo metu Europoje stengiamės kovoti su aukštų energijos kainų pasekmėmis, tačiau nesprendžiame kainų krizės priežasčių. Visų pirma turėtų būti atliktas nuodugnus Rusijos valdomos „Gazprom“ elgsenos rinkoje tyrimas.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis „Gazprom“ į Europos rinką tiekė 25 procentais mažiau dujų nei įprastai, kai energijos kainos galėtų sumažėti per pusę, jei Rusija sutiktų padidinti dujų pasiūlą 20 procentų. Pasak agentūros direktoriaus Fatiho Birolo, maži Rusijos dujų srautai į Europą sutampa su padidėjusia geopolitine įtampa dėl Ukrainos, o tai reiškia, kad Rusija atvirai naudoja energetiką, kaip politinį įrankį.

„Esu įsitikinęs, kad esamos aplinkybės yra tvirtas pagrindas įtarti galimą „Gazprom“ manipuliavimą rinka. Todėl labai palaikau Europos Komisijos viceprezidentę p. M. Vestager, kuri jau pradėjo pirminį tyrimą ir renka informaciją iš energijos tiekėjų. Tyrimas turi pateikti galutinius atsakymus dėl Rusijos veiksmų“, – sakė D. Kreivys.

Energetikos ministro teigimu, jei ES nesugebės tinkamai išspręsti šios problemos, galime ir toliau ateinančiais metais svarstyti aukštų energijos kainų ar dujų trūkumo klausimus.

Taip pat Europos ministrai diskutavo dėl miškų ir medienos produktų vaidmens energetikos ir klimato politikoje.

Lietuvoje net 75 proc. centralizuoto šilumos tiekimo priklauso nuo biomasės. Energetikos ministras D. Kreivys sakė, kad perėję nuo importuojamų gamtinių dujų prie biomasės, „Lietuvoje užsitikrinome šildymo sektoriaus nepriklausomybę ir 70 proc. sumažinome sektoriaus anglies dioksido emisijas, o namų ūkiai savivaldybėse, kurios naudoja daugiau biomasės nei dujų, šią žiemą gavo mažesnes sąskaitas už šildymą“.

Aukštų energijos kainų krizės šviesoje yra labai svarbu Europoje naudoti darnius ir prieinamus energijos išteklius, tokius kaip biomasė. Todėl Lietuva prisijungė prie dešimties valstybių narių grupės laiško, kuriuo raginama Europos Komisiją ir pirmininkaujančią ES Tarybai Prancūziją užtikrinti teigiamą ir stabilų tvarios biomasės reguliavimą, ypač dabar yra ne laikas siųsti neigiamus signalus investuotojams ir rizikuoti atidėti mūsų energijos ir klimato kaitos perėjimą.

Tarybos metu energetikos ministrai taip pat apsikeitė nuomonėmis energijos vartojimo efektyvumo didinimo ir vandenilio plėtros Europoje klausimais.

LRT yra žiniasklaidos priemonė, sertifikuota pagal tarptautinę Žurnalistikos patikimumo iniciatyvos programą

Naujausi, Skaitomiausi