Η Ελλάδα μήνυσε την Gazprom για πολύ ακριβό αέριο

Η Ελλάδα μήνυσε την Gazprom για πολύ ακριβό αέριο

Η ελληνική ΔΕΠΑ μέσω δικαστηρίου ζήτησε από την Gazprom να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας DEPA Commercial, Κωνσταντίνος Κσιφάρας, ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας διαιτησίας με την Gazprom λόγω της άρνησης του ρωσική προμηθευτή να μειώσει το κόστος του φυσικού αερίου, αναφέρει Κομερσάντ.

Η σύμβαση προμήθειας συνήφθη στο πλαίσιο του καθεστώτος take-or-pay, ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές καυσίμων spot στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που προκύπτουν από τους όρους της σύμβασης με την Gazprom. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί με τον προμηθευτή για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης, οπότε η ελληνική εταιρεία αποφάσισε να ενεργήσει μέσω του δικαστηρίου.

"Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα, δεν έχουν σταματήσει, αλλά η εταιρεία έχει κάνει το επόμενο βήμα — εφαρμόζεται στη διαιτησία", εξήγησε ο Ξιφάρας.

Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους τελευταίους μεγάλους αγοραστές ρωσική φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η επαφή με τη ΔΕΠΑ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2022, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία κάλεσε τις τιμές που προσφέρονται πολύ ανταγωνιστικές, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη κατάφερε να επιτύχει απότομη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου.

Ένα από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ ήταν οι τιμές για έναν άλλο Έλληνα πελάτη της Gazprom, ο οποίος μπόρεσε να μειώσει τις πληρωμές. Ωστόσο, το μειονέκτημα της θέσης τους ήταν η μη εκπλήρωση της προϋπόθεσης "λήψη ή πληρωμή" το 2022 και το 2023.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ΔΕΠΑ μπορεί να υπολογίζει στην επιτυχία, μεταξύ άλλων, λόγω της στάσης απέναντι στη Gazprom στην Ευρώπη. Η ρωσική εταιρεία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά ακόμη και η πρόσληψη δικηγόρων για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της δεν θα είναι εύκολη.

Επιπλέον, έχει χάσει στο παρελθόν παρόμοιες διαδικασίες και η προοπτική απώλειας ενός μεγάλου αγοραστή μπορεί να συμβάλει στη συμμόρφωση του ρωσική μονοπωλιακή. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι στα τέλη του περασμένου έτους τα καθαρά κέρδη της Gazprom ανήλθαν σε 696 δισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή επτά τοις εκατό λιγότερο από το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους και το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 60 τοις εκατό.