HUB PRESS

s e î n c a r c ă

DEPA din Grecia solicita reevaluarea contractului cu Gazprom.

DEPA din Grecia solicita reevaluarea contractului cu Gazprom.
Sursă foto: arcpublishing.com

Furnizorul elen de gaze naturale, DEPA Commercial, a introdus o solicitare de arbitraj pentru revizuirea preţurilor din contractul său cu Gazprom, conform declaraţiilor lui Constantinos Xifaras, CEO-ul DEPA, citat de Reuters şi news.ro.

Compania controlată de guvernul grec îşi doreşte reducerea retroactivă a costului gazelor în contractul care a fost semnat în 2022 şi eliminarea plăţilor viitoare ce se ridică la sute de milioane de dolari, după cum susţin diverse surse bine informate în acest sector.

În cadrul Forumului Energiei şi Gazelor din Atena, când a fost întrebat despre discuţiile avute cu Gazprom, Xifaras a declarat: ”Suntem în negocieri... de aproximativ doi ani, un an şi jumătate, pentru reajustarea preţurilor, pentru că asta este ceea ce noi” am cerut.

”Negocierile comerciale sunt în desfăşurare acum, nu s-au oprit, totuşi compania... a făcut următorul pas care este să meargă la arbitraj”.

Gazprom nu a oferit niciun comentariu la solicitarea depusă. DEPA nu a putut fi contactat imediat pentru detalii legate de arbitrul care poate fi apelat normalmente de oricare dintre părţi într-un contract privat pe termen lung pentru furnizarea gazelor.

În ianuarie 2022, DEPA a încheiat un contract cu Gazprom pentru furnizarea a 2 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze anual până în 2026, la un preţ indexat la preţul de referinţă al TTF olandez cu 80%, iar restul de 20% fiind indexat la preţul petrolului.

Costurile gazelor europene au crescut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi diminuării livrărilor prin conducte ruseşti, preţul TTF ajungând la un nivel record de 306 euro pe megawat-oră în august 2022. În consecinţă, DEPA a întâmpinat probleme în vânzarea gazelor şi nu a reuşit să accepte livrarea cantităţilor minime anuale.

Conform termenilor contractului de tip take-or-pay, cumpărătorii sunt obligaţi să plătească pentru gaze indiferent dacă pot sau nu să primească livrările fizice. Orice volume nepreluale sunt transferate la finalul contractului sub formă de credit.

O parte din acuzaţiile DEPA se referă la vânzările Gazprom către competitorii greci, dupa cum afirmă sursele.

”Gazprom nu trebuia să vândă mai ieftin concurenţilor DEPA, pentru că desigur în acest caz ar fi greu pentru DEPA să ia tot gazul convenit”, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Începând cu septembrie 2022, Gazprom a început să exporte cantităţi mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în Grecia, din proiectul Portovaya LNG recent inaugurat.

Cumpărătorul a fost Mytilineos, cea mai mare companie privată de energie din Grecia, conform datelor oferite de firma de analiză Kpler.

Mytilineos are şi un contract cu Gazprom până în 2030. Mytilineos a refuzat să comenteze termenii şi preţurile achiziţiilor sale invocând sensibilitatea comercială.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu