<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PRESSE: INTERNASJONAL PRESSEKLIPP ONSDAG 17. APRIL

TDN
Publisert 17. apr. 2024 kl. 08.55

Oslo (Infront TDN Direkt): TDN Direkts presseklipp med utdrag av viktige internasjonale nyheter siden stengetid på Oslo Børs foregående handelsdag:

S&P 500 -0,21%, NASDAQ -0,12%, DOW JONES +0,17%. Det var en relativt rolig handelsdag i USA tirsdag, der børsindeksene hadde mindre volatilitet i løpet av dagen. Det var bred nedgang blant oljerelaterte aksjer, mens utvikling for shippingselskaper var mer blandet.

USA: TRENGER TROLIG MER TID FØR RENTEN KAN KUTTES -POWELL. Det vil sannsynligvis ta "mer tid" før Federal Reserve har tillit til at inflasjonen vil gå jevnt ned mot målet på to prosent. Derfor er det hensiktsmessig å la dagens restrike rentesituasjon få gjøre sitt, over en lenger periode. -Hvis den høye inflasjonen vedvarer, kan Fed holde renten på nåværende nivå så lenge det er nødvendig, sa Powell. Powell sa også at kjerne-PCE vil være stort sett uendret på 2,8 prosent i mars, når tallet publiseres senere denne måneden.

ASML: SVAKERE ENN VENTET I 1.KV, GJENTAR 2024-GUIDING. Den nederlandske halvleder-produsenten ASML hadde en omsetning i første kvartal 2024 var 5,3 milliarder euro, mot S&P Global Market Intelligence-konsensus på 5,4 milliarder euro. Nettoresultatet for første kvartal var 1,2 milliarder euro, også det lavere enn ventede 1,3 milliarder euro. For helåret guides fortsatt en omsetning på linje med 2023, som vil si rundt 27,6 milliarder euro. Ordreinngangen var 3,6 milliarder euro i første kvartal, mot Bloomberg-konsensus på 4,63 milliarder euro.

ASIATISKE GASSPRISER STIGER TIL NÆR HØYESTE NIVÅ HITTIL I ÅR. Gassprisene i Asia har steget til det høyeste nivået siden begynnelsen av januar, etter en oppgang på rundt 40 prosent siden slutten av februar. Markedsaktører har gått ut av shortposisjoner ettersom de vurderer muligheten for en bredere eskalering i Midtøsten. (Bloomberg)

LAGARDE MENER DEN TYSKE ØKONOMIEN KAN HA SNUDD. Sentralbanksjef Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken sa at den tyske økonomien kan ha begynt å komme seg etter å ha blitt rystet av en rekke sjokk de siste årene. Investortilliten i Tyskland økte mye mer enn forventet i april – noe som bidro til nye tegn på vekst etter en tøff vinter. Industriproduksjonstallene har også vært i bedring, og produksjonen steg for andre måned i februar. (Bloomberg)

JAPAN: EKSPORT +7,3% I MARS PÅ ÅRSBASIS. Japans eksport steg med 7,3 prosent i mars på årsbasis. Det var fjerde måned på rad med eksportvekst, der spesielt etterspørselen fra Kina har tatt seg opp. (Bloomberg)

TELEKOM: EU-RAPPORT ANBEFALER Å VURDERE KONSOLIDERING. EU bør vurdere konsolidering for telekomoperatører som en måte for å forbedre mobil- og fastnettverkene. Det melder Bloomberg News tirsdag, og viser til et utkast de har sett til en rapport som skal presenteres til ledere i EU onsdag. "Passende hensyn bør tas til nødvendigheten av et visst nivå av konsolidering innen nasjonale markeder eller strategiske allianser mellom markedsaktører, inkludert konkurransefremmende deling av investeringer i viktige nettverkselementer," heter det i dokumentet. (Bloomberg)

VALE: JERNMALMPRODUKSJON +6,1% ÅR/ÅR I 1.KV, FASTHOLDER GUIDING. Vales jernmalmproduksjon steg med 6,1 prosent på årsbasis til 70,8 millioner tonn i første kvartal 2024. Det var over konsensusestimatet til Bloomberg på 68,2 millioner tonn.

INFLASJONEN NED TIL 3,2 PROSENT I STORBRITANNIA. Inflasjonen i Storbritannia var i mars 3,2 prosent, ned fra 3,4 prosent i februar. Det var imidlertid litt høyere enn konsensusforventningen på 3,1 prosent.